Viva škola filma
19

Mladi u Visokom snimili film "Prozor u budućnost"

E. Lj.
Franjevačka klasična gimnazija u Visokom bila je domaćin prve ovosezonske Viva škole filma koja je održana od 29. novembra do 1. decembra. Četvrti dolazak je znak da je Viva škola filma neophodna i rado viđen gost kako u Visokom tako i u školama, kulturnim centrima u gradovima Bosne i Hecegovine.

Petnaest polaznika sastavljenih iz dvije škole, Mješovite srednje škole Hazim Šabanović i Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, prošlo je trodnevnu Viva filmsku radionicu.

Prvog dana polaznici su se upoznavali sa filmskom teorijom, filmskim zanimanjima, procesima nastanka filma, knjigom snimanja i načinu realizacije flmske ideje i scenarija. Neki su polaznici obnavljali gradivo jer im je ovo druga po redu Viva filmska radionica kojoj prisustvuju. Drugog dana, nakon što su polaznici formirali filmski tim, krenulo se u realizaciju scenarija. Požrtvovano i po hladnom vremenu mlade filmadžije snimile su film pod nazivom "Prozor u budućnost" o vršnjačkom nasilju psihičke prirode, ismijavanju drugog i drugačijeg zbog slabog imovinskog stanja.

Filmom prikazuju sve više prisutno nasilje u školama, a i da u svemu tome postoje i osobe koje će pomoći, koji razumiju i prihvataju drugog i drugačijeg i koji vide samo dobre osobine kod drugih, što na kraju može biti i poruka ovog filma. Trećeg dana radionice, pregledavao se snimljeni materijal, snimali se narator i muzika i pristupilo montiranju filma. Polaznici su iz prve ruke mogli vidjeti proces montaže i naučiti da je montaža jedan od najvažnijih segmenata nastanka filma. Na kraju je film premijerno prikazan i uručeni su certifikati za uspješno položenu Viva školu filma. Pokrovitelj ove radionice je Heinrich Boll Stiftung Bosna i Hercegovina.

Zajedno sa drugim filmovima koji budu nastali u sklopu Viva škole filma u sezoni 2019/2020, ovaj film će se takmičiti na VIVA film festivalu u Sarajevu naredne godine, za jednu od vrijednih nagrada koje omogućuju partneri projekta: AvteraBH, Mekline, Podravka, Canon zajedno sa SlovakAid, Lipa voda, Porsche Bosna i Hercegovina, WV Caddy i medijskim sponzorom BHRT.

Viva škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa osnovama filma, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe naučeno i sami snime svoj vlastiti film.