Sarajevo grad filma
361

Mladi reditelj Zulfikar Filandra snimio kratki film "Big Leap": Podrška SFF-a mi mnogo znači

Piše: E. Lj.
U okviru projekta Sarajevo grad filma završeno je snimanje kratkog filma radnog naziva "Big Leap" za koji scenarij i režiju potpisuje mladi bh. reditelj Zulfikar Filandra.

Riječ je o jednom od četiri kratka filma mladih autora iz regije koje producira Obala Art Centar. Ostale filmove režiraju Andrej Volkashin iz Makedonije, Thanasis Nofotistos iz Grčke i Boriša Ćurić, student Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Ovi filmovi premijerno će biti prikazani na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

"'Big Leap' će biti kratki igrani film koji se s jedne strane bavi odnosom procesa snimanja jednog filma i životne priče koja je inspirisala pravljenje tog filma, a s druge strane odnosom jednog sina prema svom ocu. Riječ je o mom prvom pravom scenariju koji sam do sada snimio tako da je taj aspekt ovog filma bio posebno interesantan i važan za mene. Također, u ovu priču i film sam utkao niz sopstvenih dugogodišnjih fascinacija tako da sam veoma radoznao kako će publika reagovati na jedan takav, možemo reći intiman, filmski izraz", približio nam je Filandra radnju filma "Big Leap".

Film je sniman tri dana na području Sarajeva, a uloge su ostvarili Igor Skvarica, Alija Aljević, Benjamin Bajramović, Ernad Prnjavorac, Đenita Kuštrić i Adnan Oruč.

"Za mene je snimanje bilo uzbudljivo, zabavno i izazovno, prije svega zbog stvari koje su se, u odnosu na scenarij koji sam imao, spontano otvorile i desile na samom snimanju. 'Big Leap' je moj prvi kratki film koji režiram u uslovima profesionalne produkcije i do sada najveća ekipa s kojom sam radio. Zahvaljujem se ekipi na lijepoj saradnji, a najviše direktorici fotografije Magdaleni Ptiček i montažerki Mariji Kovačini", rekao je.

Istakao je da mu, s obzirom na to da je na početku karijere, podrška Sarajevo Film Festivala mnogi znači.

"To je veliki čin povjerenja s njihove strane i prilika da sada napravim ovaj i ovakav film je velika stvar za moje autorsko samopouzdanje. Sarajevo Film Festival je kapitalan faktor mog opredjeljenja da se bavim filmom u ovom gradu, a određene projekcije sa SFF-a u posljednjih dvanaest godina, koliko pratim festival, su mnogo utjecale na moj život i moje estetske preokupacije. Mislim da je atmosfera i infrastruktura koju je napravio kontinuirani rad Sarajevo Film Festivala, Akademije scenskih umjetnosti i još nekoliko filmskih institucija u Sarajevu nešto što zaista daje jaku i ozbiljnu osnovu i podršku za neke nove mlade ljude koji se žele bavlti filmom u našoj zemlji", zaključio je.

Na kraju razgovora Filandra nam je otkrio da priprema novi filmski projekt koji u produkciji Marletti namjerava snimati krajem ovog ljeta u Goraždu i okolini Goražda.