|

Mladi pozivaju na bojkot realityja: Potpišite peticiju za ukidanje emisije "Farma"

Mladi pozivaju na bojkot realityja: Potpišite peticiju za ukidanje emisije "Farma"
0
Piše: E. S. H.
3.12.2015. u 22:15
255
komentara
0

dijeljenja
Mladi pozivaju na bojkot realityja: Potpišite peticiju za ukidanje emisije "Farma"
Demokratski omladinski pokret u BiH je pokrenuo potpisivanje peticije za ukidanje emitovanje reality programa "Farma" za prostor Bosne i Hercegovine.
Pokretanje peticije je uslijedilo nakon što su građani BiH reagirali na neprimjeren sadržaj koji je svakodnevno dostupan i koji se emitira na televiziji PINK.

Iz Demokratskog omladinskog pokreta navode da su za manje od 24 sata uspjeli skupiti 2.700 potpisa što smatraju itekako pozitivnom činjenicom i nadaju se da će nešto promijeniti.

"Razlog pokretanja nije samo pitanje 'Farme' kao emisije iako se peticija odnosni konkretno na tu emisiju, želimo da malo probudimo javnost i da pozovemo državu, tačnije RAK da u skladu sa svojim nazivom reguliše šta će se i kada emitirati. Smatramo prije svega da ovakve emisije u kojima se psuje, u kojima je seksistički način razgovaranje normalan, ne bi trebao emitirati u terminu u kojem se emitira. Pogotovo u ranim večernjim satima kada je gledanost televizije na najvišem nivou", kazao je za Klix.ba Ernad Deni Čomaga, predsjednik Demokratskog omladinskog pokreta.

Dodao je da smatra da ovakve emisije prije svega utiču na mlade tako što im prenose pogrešne vrijednosti, simpatiziraju čak neke djelatnosti kao sto je biti kriminalac, te na najgori način utiču posebno na mlade ljude koji su još u razvoju i nisu izdefinisali svoju ličnost.

"Mnogi će reći, da je krivica roditelja i same djece ili mladih koji gledaju ovo, ali ipak moramo biti svjesni toga da je posebno tim mladim ljudima ovakav vid emisija interesantan jer je nešto drugačije i ako im je lako dostupno kao što sada jeste, razumljivo je da će prije gledati taj vid emisija kroz koje će pobjeći iz svoje svakodnevnice umjesto da, naprijemjer, pogledaju neki edukativni dokumentarac", kazao je Čomaga.

Ernad Deni Čomaga Ernad Deni Čomaga


Naglašava da država i njene institucije moraju osigurati da se ovakve emisije ne emitiraju u osjetljivom vremenskom periodu, te da se emitovanje pomjeri u noćne sate.

"RAK i država konačno moraju poduzeti mjere prema regulisanju medijskog prostora, ne cenzuri ali i regulaciji. Moramo shvatiti da mediji kreIraju kako javno mijenje tako i javno raspoloženje, pa ako cijeli dan imate negativne vijesti, psovanje i ovakve reality emisije razumljivo je da postajemo depresivna nacija, sa manjkom kulture i sa pogrešnim idealima, a to moramo da spriječimo", nagladio je Čomaga.

Online peticija se može potpisati do 08. decembra kada će biti predata RAK-u.

U Demokratskom omladinskom pokretu očekuju da će RAK ovu peticiju uzeti u obzir i da će razmotriti opciju da naloži pomjeranje emitiranje realityja "Farma". Ukoliko se to ne desi, razmatrat će druge mjere, a jedna od mjera je i poziv na bojkot TV kanala, ali i protesti koje bi organizovali sa ljudima koji se protive emitovanju ovakvih sadržaja.
Prijavi grešku


Komentari (255)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...