EFA nagrada
9

Mladi iz Sarajeva sa vršnjacima iz Evrope biraju najbolji film za mlade

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U sklopu Dana filma za mladu publiku učenici sarajevskih osnovnih škola (uzrasta od 12 do 14 godina) zajedno sa mladima iz 45 evropskih gradova odlučuju o ovogodišnjem dobitniku Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award 2018).

U kinu Meeting Point gledaju filmove "Girl in Flight" (Italija / Francuska), "Hobbyhorse Revolution" (Finska) i "Wallay" (Francuska / Burkina Faso / Qatar), a nakon svakog filma diskutuju sa glumicom Jasnom Žalicom, glumcem Enisom Bešlagićem i rediteljicom Aidom Begić.

Amel Jašarević iz OŠ Grbavica II rekao nam je da mu je čast biti među djecom koja zajedno s njim ove godine čine sarajevski žiri, kao i među bh. filmadžijama.

"Velika mi je čast jer sa cijelom Evropom ocjenjujemo tri filma koji imaju dobru temu i veoma su dobro urađeni. Privatno volim filmove i najviše pažnje obraćam na tehničke elemente. Iako mi je to veoma bitno, scenarij je iznad svega", rekao je Amel.

Bh. rediteljica Aida Begić nije krila oduševljenje, a rekla nam je da zbog ove djece vjeruje u bolju budućnost naše države.

"To su divni, pametni, mladi ljudi. Iako govorimo o kategoriji djece, ja njih veoma ozbiljno shvatam. Njihovi komentari su veoma zreli. Sve što bih im ja rekla, u slučaju da sam držala predavanje o ovim filmovima, oni su sami zaključili", rekla je Aida.

Nakon završetka gledanja filmova mlada publika će glasati. Nakon toga se njihovi glasovi šalju u njemački grad Erfurt gdje se zbrajaju zajedno sa glasovima iz ostalih gradova. Film koji dobije najviše glasova osvaja nagradu.

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade dodjeljuje se sedmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA), a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu po drugi put predstavljaju Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point. Prošlogodišnji učesnici iz 37 evropskih gradova, nakon što su sumirani glasovi iz svih zemalja učesnica, za dobitnika EFA Nagrade 2017 zajednički su odabrali film "Goodbye Berlin".