Film/TV
199

Mladi bh. glumac Rijad Gvozden u njemačkom remakeu kultnog filma "Winnetou"

Piše: M. N.
Početkom augusta na više lokacija u Hrvatskoj počelo je snimanje trilogije Winnetou, remakea kultnih filmova o indijanskom poglavici iz plemena Apača i njegovom prijatelju Old Shatterhandu koje je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. U filmu će glumiti i brojni glumci iz naše regije, a među njima je i mladi bh. glumac Rijad Gvozden.

Njemačka produkcijska kuća Rat Pack i hrvatska Aleks Produkcija snimaju tri nova nastavka priče od po 90 minuta. Prvi film Winnetou sage emitirat će se krajem sljedeće godine. Winettoua tumači poznati glumac Nik Xhelilaj, a uloga Olda Shatterhanda pripala je Wotanu Wilkeu Mohringu.

Režija je povjerena uglednom njemačkom režiseru Philippu Stölzlu, koji se proslavio ekranizacijom "Iscjelitelja", prvog dijela uspješne istoimene trilogije Noe Gordona. Snimanje će trajati 85 dana na lokacijama od sjevera pa do srednje Dalmacije.

Naš Rijad Gvozden glumi konduktera i već nekoliko dana boravi u Hrvatskoj gdje snima scene.

Gvozden je mladi glumac koji je osvojio srca publike monodramom "Mora od odmora", a glumio je u brojnim filmovima među kojima su "Looking for Europe" Danisa Tanovića, "Boško i Admira" koji je radila japanska produkcija, te je imao glavnu ulogu u crnogorskom filmu "Film u boji". Također, bavi se i režijom i produkcijom te je do sada snimio nekoliko filmova i gigrao u više predstava.

O filmu

Radnja filma "Winettou" se odvija na Divljem zapadu, a pripovijeda je njemački pripovjedač po imenu Charley (Karl May), koji kasnije, zbog svoje snage dobiva nadimak Old Shatterhand. Karl je na početku zaposlen kao nastavnik u gradu St. Louisu, gdje se sastaje s proizvođačem oružja Mr. Henryjem. Nakon što Mr. Henry vidi Karlove vještine s oružjem, zaposli ga kao geodetu za mjerenje trase željeznice. Budući da se željeznička pruga nalazi na indijanskom teritoriju plemena Apača, Karl doživljava indijanski napad, u kojem su ubijeni gotovo svi geodeti, a preživljava tek četiri lika: Sam Hawkens, Dick Stone, Will Parker i Old Shatterhand. Old Shatterhand se vremenom sprijatelji s Winnetouom. Njihove su zajedničke pustolovine opisane u mnogim Mayevim djelima.

Snimljeno je deset filmova o Winnetouu od 1962. do 1968. godine. Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom, u divljini nedirnute hrvatske prirode: Nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i Krka, Velebit, kanjon Zrmanje i Vrlika.