Film/TV
0

Mladi bh. autori predstavili svoje filmove u Meeting Pointu

FENA
(Foto: FENA)
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine upriličilo je sinoć u sarajevskom kinu Meeting Point projekciju šest kratkih filmova mladih bh. autora, povodom obilježavanja Međunarodnog dana kratkog filma.

Elma Tataragić iz Udrženja filmskih radnika BiH izjavila je da je kratki film u većini slučajeva početnički žanr, ali mu se neki autori vraćaju i nakon igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, dok mu pojedini autori posvete čitav život.

Istakla je da su pojedini bh. kratki filmovi jako dobro ocijenjeni na međunarodnim festivalima s obzirom na to da imamo jako malu produkciju u smislu kvantiteta, ali je kvalitet na visokom nivou.

Tataragić je navela da su organizirali prikazivanje filmova mladih autora da pokažu da postoji jedna nova generacija ljudi koji snimaju filmove u uslovima kada je posebno teško osigurati sredstva.

Pojasnila je da su svi filmovi koji su sinoć prikazani ostvarili određeni međunarodni uspjeh, u konkurenciji koja je sve veća jer više ne postoje strogi standardi za kratke filmove već ih je moguće snimati i mobitelom.

U sklopu ovog događaja prikazani su filmovi "Tolerantia" autora Ivana Ramadana iz 2008., "Orfej" rediteljice i scenaristice Tine Šmalcelj iz 2013., "Zid" autora Zulfikara Filandre iz 2014., "Iskupljenje" Mirne Dizdarević iz 2014., "U plavo" rediteljice Nejre Latić iz 2014., te "Kalo" reditelja Nermina Hamzagića iz 2015. godine.