Viva škola filma
36

Mlade filmadžije iz Istočnog Sarajeva snimile film "Proš'o voz"

Klix.ba
Nakon male ljetne pauze Viva škola filma "dokotrljala se", poput nekadašnje filmske trake, u Istočno Sarajevo gdje je od 25. do 27. jula u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo održala petnaestu po redu filmsku radionicu.

Na ovu radionicu prijavilo se 9 učesnika. Prvi dan radionice rezervisan je za osnove filma, filmski set, kadrove, knjigu snimanja uz kratku istoriju fima. Također, prvog dana učesnici smišljaju svoju ideju, scenario, dijele između sebe filmska zanimanja.

Drugog dana radionice pristupilo se samoj realizaciji ideje, a to je snimanje autorskog filma. Trećeg dana se radi montaža uz premijeru filma i podjelu certifikata.

Film koji su mlade filmadžije iz Istočnog Sarajeva snimili nosi naziv "Proš`o voz". Žanrovski ovaj film se svrstao u romantičnu komediju, a šalje nam poruku da ne treba dugo čekati na djela već da treba imati smjelosti učiniti nešto u datom trenutku. U spurotnom "prođe voz".

Ekipi iz Istočnog Sarajeva pridružio se i Dino Salihagić iz Sokolović kolonije koji je igrao glavnu ulogu, a koji je izrazio želju da bude učesnik. Napominjemo da je u filmu korištena originalna muzika.

Ovaj film će se sa ostalim omladinskim filmovima takmičiti za neku od prestižnih nagrada na IV VIVA film festivalu koji se održava od 12-16 septembra u Sarajevu i još 12 gradova BiH.

Podsjećamo, Viva filmske radionice su besplatne, trodnevne radionice za mlade. Ljeto još traje a Viva karavan ide dalje do nove destinacije i nove radionice.