Film/TV
0

Misteriozni posmatrač na snimanju filma "American Gangster"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skoro svakog dana na snimanju filma "American Gangster“, u kojem glavnu ulogu ima Danzel Washington, pažljivo je posmatrao starac u invalidskim kolicima. Nakon nekoliko dana, ispostavilo se da se radi o Franku Lucasu, "kralju droga“ kojeg Washington u filmu i glumi.

Iako bi neki glumci svakodnevno posmatranje na radnom mjestu shvatili kao smetnju, Washington i Lucas kažu da je bilo istinski zadivljujuće naći se u takvoj situaciji. Svjestan da je Lucas odgovoran za mnoge smrti i da se bavio kriminalom, holivudski glumac je naglasio da vjeruje da bi Lucas bio uspješan u svakoj drugoj karijeri.

"Da je imao mogućnost obrazovanja, da je krenuo u nekom drugom, pozitivnom smjeru i da je imao druge utjecaje, mislim da bi bio veoma uspješan poslovni čovjek i vođa. Ne želim kazati da je Lucas samo proizvod okruženja i društva u kojem je odrastao, ali zar to do neke mjere nismo svi mi?“, objasnio je Washington koji je ujedno i dobitnik dva Oskara.

Lucas (70) koji je prodao svoju životnu priču na osnovu koje se snima film "American Gangster“, u intervjuu za magazin "New York“ kazao je da je Washington napravio "vraški dobar posao“ te da "niko na svijetu nije tako dobar kao Danzel“.

Premijera filma desit će se u petak u SAD-u, a svojevrstan je prikaz Lucasovih životnih uspona i padova i života kao jednog od vodećih trgovaca drogama. Njegovo carstvo raspalo se 1975. godine, a godinu kasnije osuđen je na nevjerovatnih 70 godina zatvora. U narednim godinama postaje policijski informant koji je pomogao prilikom hapšenja 100 kriminalaca.

Zbog saradnje sa policijom, 1981. godine pušten je na slobodu, ali je 1984. godine ponovo optužen za trgovanje drogom zbog čega je dodatnih sedam godina proveo iza rešetaka.

Režiser Ridley Scott kaže da je prije početka snimanja proveo više od pet sati razgovarajući sa Lucasom.

"Dok smo razgovarali kazao mi je da smatra da su ovisnici sami krivi zbog svoje ovisnosti. Također mi je rekao da nikada nije pio i da je rijetko pušio, a o drogama čak nikad nije ni razmišljao“, kazao je Scott za New York Times, a prenosi Reuters.