Donosimo vam pregled
51

Misterije i kriminal u Evropi: TV serije za one kojima je dosadila anglosaksonska produkcija

Piše: Ines Mrenica
Od misterioznih ubistava ranih osamdesetih u Poljskoj, preko zločina koji se posmatraju kroz Freudovu psihoanalizu nesvjesnog, pa sve do virusa koji u Danskoj siju smrt preko kapljica kiše, donosimo vam pregled aktuelne televizijske produkcije na vodećim streaming servisima.
Dominantni filmski igrači Netflix i HBO koloniziraju lokalnu kulturu zemalja izvan engleskog govornog područja. Zato su se dosjetili mudre ideje da lokalnom stanovništvu kompenziraju potrebu za vlastitim pričama i jezikom. Zanimljive serije snimaju se u Evropi, a tretiraju lokalnu tematiku pojedinih zemalja kroz optiku historijsko-društvenog trenutka. HBO i Netflix se pokušavaju dodvoriti evropskoj publici, ruše jezične barijere i bude izniman interes publike za priče iz njihovog podneblja.

THE MIRE (originalno “Rojst”)

Šestodjelni poljski krimi triler “Močvara” radnjom je smješten u osamdesete godine i vodi nas u psihološku izolaociju likova u malom gradu na jugozapadu Poljske, čija dnevna rutina biva uznemirena pronalaskom leševa prostitutke i mladog komunističkog aktiviste u obližnjoj šumi, te nizom samoubistava tinejdžera. U istragu će se uključiti dvojica novinara dnevnog lista, a oni su Piotr (Dawid Ogrodnik) i Witold (Andrzej Wanicz), koji pišu o kriminalu. Njihovo traganje će početi odmotavati klupko zločina, čija nit vodi duboko u močvaru komplikovanih patoloških odnosa bolesnog društva, iz koje nema povratka.

FREUD

U Beču 1886. godine mladi student Sigmund Freud (Robert Finster) je ovisnik o kokainu i još uvijek daleko od međunarodne reputacije koju će steći naučnim dostignućima u oblasti psihoanalize nesvjesnog. Njegove teorije hipnoze i uloge podsvjesnog u čovjekovoj psihologiji izazivaju podsmijeh naučne zajednice, sve dok najslavniji svjetski psihoanalitičar ne počne asistirati policiji u rješavanju misterioznih brutalnih zločina, koji su povezani s mladom ženom Fleur (Ella Rumpf). Osam epizoda nazvano je i tematizirano prema ključnim pojmovima Freudove psihoanalize, kao što su histerija, trauma, regresija i potiskivanje… Vizuelno privlačna, priča sadrži šokantne prizore osakaćenih tijela, bolesnih krvavih rituala i mučenja, a označena je rejtingom 16+.

THE SLEEPERS (originalno “Bez vědomí”)

Ukoliko vam se svidio dekor u kojem je HBO napravio "Chernobyl", dašak kasnih osamdesetih možete vidjeti i u češkoj kriminalističkoj priči “Spavači”, koja se događa pred pad željezne zavjese. U Prag, u kojem se 1989. godine osjeća dah velikih promjena, vraćaju se profesionalna violinistica Mari (Tatiana Pauhofová) i njen suprug disident Viktor (Martin Myšička). Viktor nestane pod vrlo dramatičnim okolnostima, a Mari po svaku cijenu pokušava saznati šta mu se dogodilo i da li je uopšte živ. Netipična špijunska drama urađena je u maniru najizvrsnijeg Le Carrea, a dvostruki i trostruki agenti isprepliću se u istočnoevropskoj arhitekturi totalitarnog režima.

MONEY HEIST (originalno “La casa de Papel”)

Španska serija "La casa de papel" je najgledanija seriji u historiji koja nije originalno snimljena na engleskom jeziku. Nakon tri sezone popularne serije, 4. sezona je ugladala svjetlo dana na Netflixu s prvim danima aprila, na sveopće oduševljenje njenih obožavatelja. Priča prati osmero pljačkaša koji su u pohodu na madridsku tvornicu novca kako bi kući odnijeli dvije milijarde eura. Sve aktere regrutovao je Profesor (Álvaro Morte), pod čijim mentorstvom su mjesecima trenirani za pljačku stoljeća, a imena nose po gradovima u kojima organizuju pljačke: Tokyo, Moscow, Berlin, Nairobi, Rio, Denver, Helsinki i Oslo. Kreator serije Alex Pina je uz start nove sezone publici poručio da je “Money Heist” serija uz koju se zaboravlja histerija poznata po imenu COVID-19.

BEFOREIGNERS (originalno “Fremvandrerne”)

Migrantsku krizu HBO oživljava u svojoj prvoj norveškoj televizijskoj mini seriji "Došljaci iz prošlosti“ i kroz šest epizoda prati neobičan fenomen, koji je zahvatio oceane i iz kojih izlaze pridošlice iz gotovo svih historijskih razdoblja, od kamenog doba preko srednjeg vijeka i vikinga, pa sve do 19. vijeka. Ovi ljudi nemaju sjećanje o svojoj prošlosti i i ne znaju kako su došli u Oslo. Alfhildr Enginnsdóttir (Krista Kosonen) je vikinška ratnica koja je iz mora izašla u zaljevu Bjorvik. Ona se uspjeva adaptirati u društvo, udružuje snage s policajcem Larsom Halandom (Nicolai Cleve Broch) u programu policijskog istražnog postupka.

THE RAIN

Postapokaliptična budućnost u fokusu je i danske serije “Kiša” koja kroz tri sezone progovara o aktualnoj tematici pandemije virusa, pred kojima naučna zajednica ostaje nemoćna i nijema. Pod sloganom “Ostani suh, ostani živ” radnja se događa nakon što misteriozni virusi kroz kapljice kiše ubiju većinu skandinavskog stanovništa. Pratimo sestru I brata koji su nekm čudom preživjeli i nakon šest godina izašli iz dobro skrivenog bunkera, u kojem ih je ostavio njihov otac naučnik, koji je otišao i nikada se nije vratio. Zajedno s grupom preživjelih Simone i Rasmus putuju Danskom I Švedskomu potrazi za odgovorima, lijekom i ocem.

DARK

CRIMINAL

SHADOWS (originalno “Umbre”)

Rumunska hit serija “Sjene” je neo-noir priča o porodičnom čovjeku i prijatelju koji nakon ulaska u opasni svijet bukureške mafije mora živjeti dvostruki život – kao taksista i kao utjerivač dugova moćnog mafijaša. Serija je postigla veliki uspjeh, a u trećoj sezoni se stvari maksimalno zakomplikuju kada Relu (Serban Pavlu) ulazi u sveopći rat na nekoliko mafijaških frontova. Ovo je prva originalna HBO evropska produkcija koja je prikazana u SAD-u i predstavlja još jedno iznenađenje zbog stila i načina realizacije, štp će obradovati poznavaoce izvrsne i izuzetno uspješne rumunske kinematografije.

DEADWIND (originalno “Karppi”)

Finska serija “Deadwind” je krimi priča koja prati Sofiu Karppi (Pihla Viltala) , helsinšku detektivku u njezinim tridesetim godinama, koja privatno pokušava prebroditi smrt supruga, a u sklopu posla koji svakodnevno obavlja, pronalazi leš mlade žene. Neugodno otkriće će biti okidač za početak niza neugodnih događaja, koji prijete da joj unište život. Personalna drama i mračna detektivska istraga u fokusu su dvije sezone uzbudljive televizijske serije, a vrlo je zanimljivo pratiti klasičnu policijsku istragu iz vizure jedne žene, koja pritom mora skrbiti za svoje dvoje djece.