Dodijeljene nagrade
9

"Mishko" najbolji film 10. Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Klix.ba
Večeras je u Multiplexu Cinema City Sarajevo održana Ceremonija dodjele nagrada 10. Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Nagrade su dodijeljene u dvije kategorije u sklopu programa OFF Mini Market te u četiri kategorije u sklopu takmičarskog programa.

Arma Tanović i Lejla Dedić, predstavnici žirija OFF Mini Marketa i Damir Ličina predstavnik OFF programskog kolegija predstavili su ovogodišnje dobitnike nagrada iz industrijskog programa.

Nagradu u vidu mentorstva razvoja scenarija otišla je Sajri Šarenkapi za dokumentarni film "71 000".

Nagradu u iznosu od 1.000 KM, odnosno koprodukcijska sredstva dobio je projekat "Pečat", reditelja Lovre Mrđena i producentice Dalije Alić. Riječ je o igranom filmu koji prati priču migranta koji se u Zagrebu suočava sa svim problemima hrvatske birokratije. Kroz fllm se prožimaju teške životne priče migranata u Hrvatskoj.

U kategoriji takmičarskog programa dodjeljene su nagrade za najbolji dugi film, koja je pripala filmu "Lijenština", crnogorskog reditelja Alekse Stefana Radunovića. Nagrada za najbolji film u selekciji OFF Generacija je otišla u ruke sarajevskog reditelja Ade Hasanovića za film "Pink Elephant". Najbolji art film je "Balance". Ovaj iranski film govori o ratu i razaranju te borbi ljudi za bolje sutra.

Najbolji film 10. Omladinskog Film Festivala Sarajevo je film makedonskog reditelja Hanisa Bagshova "Mishko". Film govori o dječaku imena Angel, koji je tihi i povučeni dječak koji odlazi sa svojim prijateljem Mishkom da bere jabuke da bi ih prodali kasnije. Kako dan prolazi, Angel se suočava sa okrutnošću Mishka i njegovih roditelja zbog čega on na kraju ispašta.

Nagrade u takmičarskoj kategoriji su obrazložili i predstavili Kristyina Bartosova i Stevan Filipović, članovi žirija glavnog takmičarskog programa 10.OFF-a. Ovogodišnji Festival posjetilo je blizu 3000 gledalaca. Festival je imao 250 akreditovanih gostiju i blizu 30 akreditovanih novinara. Kako je ranije i najavljeno ovo je najbolje izdanje OFF-a do sada što svjedoče i medijski izvještaji ali i reakcije publike i gostiju.

"OFF je ove godine predstavio i svoj prvi industry program koji će iz godine u godinu biti veći i jači jer ovaj Festival ima za cilj da se stvori platforma za mlade autore koja će biti alternativa za njihove probleme pri kreiranju i stvaranju filmova", rekao je direktor Festivala Kenan Musić.

U ime OFF-a, na kraju ceremonije, Musić se zahvalio sponzorima, publici i autorima na povjerenju i pomoći. Festival je trajao 5 dana. Predstavljen je 31 film iz 14 svjetskih zemalja.