Mira Furlan u Sarajevu: Bh. režiserke rade odličan posao

A
Anadolija
7.12.2012. u 09:07
7
13
Mira Furlan u Sarajevu: Bh. režiserke rade odličan posao
7
Mira Furlan u Sarajevu: Bh. režiserke rade odličan posao Mira Furlan (Foto: Anadolija)
Jedna od najpoznatijih glumica na prostoru Balkana, ali i šire, Mira Furlan nalazi se u posjeti u Sarajevu gdje je održala predavanje studentima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Glumica je ovom prilikom govorila o razlikama između američke i evropske produkcije, te o svom iskustvu u pozorištu i na velikom platnu, a njeno predavanje privuklo je veliku pažnju studenata.
U ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija, Furlan je kazala da joj veliko zadovoljstvo predstavlja rad u američkim i evropskim produkcijama, ali nije propustila kazati kako postoji i druga strana tog posla.

"U SAD-u se radi puno brže, vrijeme je kod njih zaista novac. Kod njih greške nisu dobrodošle, a nema vremena za isprobavanje, ponavljanje i slično. To je neka glavna razlika u načinu rada kod nas i kod njih. U kazalištu predstave se spremaju za tri sedmice, a kod nas po dva mjeseca. Mi možda nemamo novac, ali imamo vremena", kazala je Furlan.

Po njenim riječima, u SAD-u je jako teško uspjeti, prije svega, zbog ogromnog tržišta. Glumac koji želi uspjeti, mora se stvarno boriti, kaže ova, inače, hrvatska glumica.

"Ne bih preporučila emigraciju, iako ja jesam. Imala sam puno i sreće. Serija 'Babylon' je promijenila moj život, jer se pretvorila u pet godina kontinuiranog posla, koji je u SAD-u velika stvar", objasnila je ona.

Poznata glumica je kazala da je u SAD-u za ljude sa ovih prostora ponekad teško i zbog osjećaja otuđenosti u tako velikoj zemlji.

"Ponekad mislite i da se niste toliko stranac i da ste se uklopili, ali onda uvijek uslijedi nešto što vas podsjeti da ipak jeste stranac i da ne pripadate posve tu. Negdje ipak postoji granica do koje možete pripadati. Ali, tako se osjećam i ovdje, i mislim da više nekako nigdje ne pripadam u potpunosti. I to je dobar osjećaj, jer je to sloboda, ne pripadati nigdje i biti samo svoj", izjavila je Furlan u razgovoru za agenciju Anadolija.

Ipak, Mira Furlan kaže kako se uvijek vraća na Balkan, kad god stigne privatno, a i odaziva se na pozive za posao. U poslijeratnom periodu, kako je istaknula, najviše je radila u BiH.

"Za ovaj prostor me veže mnogo toga. Dolazim u Zagreb privatno, i u Beograd, gdje su mi prijatelji. Moj osjećaj balkanskog prostora sveo se na jedan vrlo mali dio, pažljivo odabranih ljudi, koji su kroz sve strašne stvari koje su se dogodile, ipak, ostali moji prijatelji", kazala je.

Prema njenim riječima, situacija na Balkanu, što se tiče filmske industrije, jako je loša.

"Ima sve manje novaca, i u BiH, i u Srbiji. U Hrvatskoj ima nešto jako malo, ali to nije dovoljno. Ljudi se muče da naprave nešto, jer ne mogu da žive od svojih profesija. Neko ko je bio tonac, osvjetljivač, danas toga nema. To je strašno. Ali, ipak, nevjerovatno. I stvarno je čudo kako se prave dobri filmovi", rekla je Furlan.

Međutim, Mira Furlan je istakla da se poslovi u filmskoj industriji na našim prostorima, posebno režija, smatraju više "muškim poslom".

"U BiH žene ne samo da prave odlične filmove nego prave i odličan posao na internacionalnom tržištu. Jasmila Žbanić, Aida Begić stvarno rade fantastičan posao. One se već jesu progurale na međunarodno tržište, iako se fizički nalaze ovdje", kazala je ona.

Oduševljena Istanbulom

Furlan je na upit o filmu kojeg je snimala u Turskoj, kazala da se "zaljubila" u Tursku, da je počela učiti turski jezik, i da je poslije snimanja filma već mogla komunicirati na osnovnom nivou.

"Hodala sam sa turskom gramatikom i rječnikom da se sporazumijevam sa ljudima. Istanbul me potpuno oduševio. Filmska industrija u Turskoj je u nevjerovatnom usponu. Filmovi se rade sa velikim entuzijazmom i na pametan način i velika je tu količina talenta. Sprijateljila sam se sa tamošnjim režiserima i glumcima. O Turskoj imam samo riječi pohvale", nastavila je Furlan, dodavši da se u tom njenom filmu radi o trgovini ljudima preko Crnog mora iz Afganistana i Iraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: