Slobodan ulaz
16

Minifestival čehoslovačkih i čeških filmova nagrađenih Oscarom u Meeting Pointu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom obilježavanja stote godišnjice od osnivanja nezavisne i demokratske Čehoslovačke 1918. godine, ambasade Republike Češke i Republike Slovačke u Sarajevu organizuju minifestival čehoslovačkih i čeških filmova nagrađenih Oscarom.

Filmovi će biti prikazani od 12. do 14. juna u kinu Meeting Point u Sarajevu s početkom u 20 sati.

U utorak, 12. juna, na programu je film "Strogo kontrolisani vlakovi" kojeg je 1966. godine režirao Jiří Menzel. Film donosi priču o dispečeru na seoskoj željezničkoj stanici koji u vrijeme nacističke okupacije Čehoslovačke silno želi da se oslobodi svoje nevinosti. Nesvjestan rata i otpora koji ga okružuje, ovaj mladi čovjek započinje putovanje seksualnog buđenja i samootkrivanja, susrećući se s univerzumom frustracija, erotike i avanture u njegovom uspavanom depou. Nagrađen nagradom Oscar, film "Strogo kontrolisani vlakovi" je remek-djelo ljudskog posmatranja i jedan od omiljenih filmova češkog novog talasa.

Narednog dana publika će imati priliku pogledati fiom "Prodavnica na korzu" čiju režiju potpisuju Ján Kadár i Elmar Klose. Nesposoban slovački seljak je razvučen između pohlepe i krivice kada ga nacistički šefovi njegovog mjesta postave kao "arijskog kontrolora" prodavnice stare jevrejske udovice. Humor i tragedija spajaju se u ovom istraživanju jednog ljudskog kukavičluka u užasima totalitarnog režima. Nastao neposredno pred sovjetskim ugnjetavanjem u Čehoslovačkoj, film "Prodavnica na korzu" karakterišu montaža i kamera. Ovaj film je osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film 1966. godine.

U četvrtak, 14. juna, bit će prikazan film "Kolja" reditelja Jana Svěráka. "Kolja" je gorka komedija-drama o malom ruskom dječaku i srednjevječnom ciniku koji su tokom nastanka Baršunaste revolucije 1989. godine i kraja komunističkog režima, koji je vladao u tadašnjoj Čehoslovačkoj, skupa bačeni u iste okolnosti. Film je osvojio nagradu Oscar i Zlatni globus i balansira između sentimentalnosti s nježnim humorom i opservacija koje odražavaju univerzalne akorde.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.