Film/TV
156

"Minecraft na Balkanu" osvojio Grand Prix Festivala filma djeca i omladine u Zenici

Piše: E. M.
Pobjednici 18. festivala filma djece i omladine (Foto: Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Pobjednici 18. festivala filma djece i omladine (Foto: Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
U ispunjenoj dvorani Multiplexa Ekran Zenica predstavnici Udruženja tehničke kulture Zenica, predstavnici gradske uprave i Multiplexa Ekran Zenica proglašenjem najboljih filmova zatvorili su 18. festival filma djece i omladine "Zenica 2016".

Festival je okupio 104 filma koji su se takmičili u kategorijama osnovnih i srednjih škola, a nakon selekcije danas su nagrađeni najbolji.

U kategoriji osnovnih škola bila su prijaveljan 32 filma. U kategoriji igranog filma gdje je bilo prijavljeno 11 takmičara, nagradu najboljeg filma osvojio je "Minecraft na Balkanu" Osnovne škole "Alija Nametak" iz Zenice autora Hamze Teljigovića, Ismihane Teljgović i Kenana Delića.

Od sedam prijavljenih najbolji dokumentarni film "Pušnica" snimili su autori Medina Ahmuljić i Elma Okić iz Osnovne škole "Kulin Ban" Tešanjka, dok je u kategoriji animiranog filma nagradu osvojio film "Gladna bajka" autora Dženane Zejnilović, Nihada Šabotića i Adne Halilović iz Osnovne škole "Deseta osnovna škola" Ilidža.

Predstavljanje pobjednika u Multiplexu Ekran Zenica (Foto: Klix.ba)
Predstavljanje pobjednika u Multiplexu Ekran Zenica (Foto: Klix.ba)

Najbolji spot bio je "Lip-Lup" grupe autora iz Osnovne škole "Prva osnovna škola" Srebrenik.

U takmičenju srednjih škola učestvovala su 72 filma, a u kategoriji igranog filma gdje je bilo 15 prijavljenih za najboljeg je izabran film "Ti si naš" autora Selima Delića iz Druge gimnazije Zenica.

U kategoriji dokumentarnog filma gdje je bilo prijavljeno 13 takmičara za najbolji film je izabran "Kako me oslovljavaš, tako me doživljavaš" autora Ajne Krajinić iz Gimnazije "Rizah Odžekić" Zavidovići, dok je za najbolji animirani film izabran "Wings" autora Imana Kabaša iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo.

U kategoriji sportova bilo je prijavljeno čak 30 takmičara, a po izboru žirija najbolji je film "Kamenje" autora Kerima Demirija iz Druge gimnazije Zenica, a u kategoriji eksperimentalnih filmova za najboljeg je izabran "Četiri svijeće" MSŠ "Hasan Kikić" Gradačac.

Promocija knjige
Promocija knjige "Kokoš u cirkusu" Mirze Begovića (Foto: Klix.ba)

Grand prix nagradu festivala osvojio je film "Minecraft na Balkanu", a priznanje autorima filma uručila je predsjedavajuća Gradskog vijeća grada Zenica Sanja Renić, dok je izbor najboljih napravio žiri u sastavu: Faketa S. Avdagić, Nedžad Fejzić i Zijad Softić.

U protekla tri festivalska dana koja su održana u Zenici održane su i radionice produkcije filma koju je vodio Damir Pirić, upriličena je promocija knjige reditelja i profesora književnosti Mirze Begovića "Kokoš u cirkusu", projekcije filmova "Rock 'n' war" i "Gorčina osvete" kao i premijerna izvedba BAFTA 2016 kratkih filmova.

"Pred nama je težak zadatak, pripremiti 19. festival filma djece i omladine, ali vam obećavamo da se vidimo i naredne godine na istom mjestu", izjavili su iz FFDO tima.