Pogledali smo "Pad"
41

Milan Marić u biografskoj seriji o Žarku Lauševiću: Srž glume je istina

Piše: Ines Mrenica
Milan Marić u seriji "Pad"
Milan Marić u seriji "Pad"
Premijera serije inspirirane autobiografskim bestsellerom Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" dogodit će se sutra na SFF-u selekciji Pretpremijere Serije. Imali smo ekskluzivan uvid u projekat i evo utisaka.
Televizijske serije su na vrhuncu popularnosti, regionalna produkcija u ekspanziji, a stara vijest je da su postale jednako važne kao i filmovi. Pod okriljem produkcijske kuće Firefly, a u režiji Bojana Vuletića, koji je oduševio prostor bivše Jugoslavije serijom "Porodica" (o posljednjim satima Slobodana Miloševića na slobodi), stigla je biografska priča o kontroverznom životu glumca Žarka Lauševića.

Jednog od najpopularnijih jugoslavenskih glumaca osamdesetih godina, koji se proslavio ulogom u seriji "Sivi dom", a potom i u filmu "Oficir s ružom", igra Milan Marić. Nakon uspjeha s filmom "Toma", beogradski glumac vratio se na Sarajevo Film Festival kao član žirija Takmičarskog programa, ali i kao fikcionalni Žarko Laušević u osam epizoda serije "Pad".

Insert iz serije
Insert iz serije "Pad"

Oficir s pištoljem

U ljeto 1993. godine Laušević je u samoodbrani ispred jednog podgoričkog kafića usmrtio dvoje napadača, a trećeg je teško ranio. U crnogorskom zatvoru proveo je skoro 5 godina, a 2011-te pomilovao ga je predsjednik Boris Tadić. Sve okolnosti koje su pratile njegov buran život, Laušević je opisao u knjizi "Godina prođe, dan nikad", a scenarij serije sadrži niz likova i događaja koji ne postoje u samoj autobiografiji.

"Pad" je priča o vremenu koje je iznjedrilo mnoge tragedije, ali i demistifikacija glumačkog posla, kojeg prate brojni stereotipi i predrasude. "Umjetnost je iluzija, izmišljotina, laž. A mi kroz tu iluziju i laž stremimo ka istini. Jer, srž glume nije laž. Srž glume je istina", replika je koju izgovara Marić u seriji.

Prve dvije epizode donose priču o zatvorskim danima, sudskim procesima, ali i sjećanjima glumca na neke od najljepših trenutaka iz privatnog života. Glavni junak se zove Ivan Maslać (Milan Marić) koji nas uvodi u svoj zavodljivi glumački svijet preko intervjua kojeg daje televizijskoj novinarki. Sve se događa u trenutku smrti Jugoslavije, hiperinflacije i nasilja koje je opisano još u filmu "Bure baruta". Ova priča nosi simboličan naziv "Pad" zato što ukazuje na moralni i fizički pad cijele jedne zemlje.

Insert iz serije
Insert iz serije "Pad"

Maslać pred tužiocem priča priču o padu koji mu se dogodio kobne noći u kojoj je napadnut zajedno s bratom, nakon čega se ničega ne sjeća. Dok se retrospektivno redaju scene dana u kom se dogodilo višestruko ubistvo, napad na glavnog lika započeo je udarcem u glavu i pada u kojem se glumac prisjetio svih odglumljenih padova na teatarskog sceni i onih na filmskim setovima. Košmar počinje u trenutku kada je glumac na vrhuncu popularnosti, kada ne može više ni po cigarete otići da ga ne zaskoči neki obožavatelj.

Laušević u knjizi objašnjava da je frustrirajuće prepoznavanje ljudi na ulici, jer obožavatelji uvijek reagiraju na nekog lika kojeg je glumio, a nikada ne vide njega kao osobu. On je za njih Obilić, Šmajser, Nenad…

Milan Marić u seriji
Milan Marić u seriji "Pad"

Radnja se nakon kobne noći nastavlja u istražnom zatvoru Spuž gdje se Ivan susreće s kriminalacima, ubicama i političkim zatvorenicima. Paralelno, upoznajemo kompliciran odnos Ivana i njegovog oca Nikole (Mima Karadžić).

Serija "Pad" ima poseban šarm i svidjet će se onima koji vole estetiku pozorišta. Priča nas vodi u mračne devedesete i poručuje da smo u tom trenutku svi nešto izgubili. Ne samo slavne ličnosti nego i svi oni, uslovno rečeno, obični ljudi.