Snimanje počinje uskoro
83

Milan Marić će glumiti Žarka Lauševića u seriji nastaloj po knjizi "Godina prođe, dan nikad"

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Serija "Pad" će se početi snimati na proljeće, a nastala je po knjizi "Godina prođe, dan nikad" Žarka Lauševića. Milan Marić će glumiti spomenutog dramskog umjetnika.

Serija će imati osam epizoda, a scenario potpisuju Bojan Vuletić i Petar Mihajlović.

"Motivi iz njegove knjige poslužit će da opišemo jedno vrijeme, početak rata u bivšoj Jugoslaviji, siromaštvo i izolaciju kroz tragičnu sudbinu najpoznatijeg jugoslovenskog glumca. Scenario nije samo prepisana knjiga već su scenaristi slobodno interpretirali određene dijelove, obogaćujući ga likovima i događajima koji ne postoje u samoj autobiografiji", rekao je Vuletić za Kurir.

Vuletić i Marić su već sarađivali na snimanju serije "Porodica" u kojoj je mladi glumac igrao Čedomira Jovanovića. Scenarist je pojasnio kako je došlo do nove saradnje.

"Ulogu poznatog jugoslovenskog glumca koji se nalazi na vrhuncu karijere, ali koji spletom tragičnih okolnosti ubija dva mladića i ranjava trećeg igrat će naš trenutno najbolji glumac mlađe generacije Milan Marić. On je bio logičan izbor ne samo zbog fantastične saradnje na seriji 'Porodica' već i zbog snažne emotivne slojevitosti, koju samo on može da podari ovako kompleksnom liku", kazao je.

Naglasio je kako će serija će biti snažna posveta glumi i glumcima na našem podneblju, ali i da će se baviti temama karakterističnim za tragično vrijeme devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

"Kako jedno tragično vrijeme utiče na sudbinu običnih ljudi? Kako stvaralačka, umetnička energija može postati destruktivna i rušilačka? Šta je to što nas tjera u destrukciju? To su samo neke od veoma kompleksnih i izazovnih tema kojima ćemo se baviti u novoj seriji 'Pad'", rekao je.

Glumac Žarko Laušević je 2011. godine objavio knjigu "Godina prođe, dan nikad". U njoj je opisao kako je u julu 1993. godine usmrtio dvojicu momaka, a jednog ranio, nakon čega je završio u zatvoru.