U novom filmu
0

Mike Tyson prikazan kao dobričak

Sarajevo-x.com
Kada ne obara ogromne muškarce na pod, bivši bokser Mike Tyson govori direktno u kameru u novom filmu Jamesa Tobacka “Tyson”, i teško je ne ustuknuti nad onim što kaže.

Više svjedočanstvo odbrane nego dokumentarac, novi film saosjećajno slika kompleksan lik muškarca vođenog ljutnjom koja još uvijek duboko ključa u njemu. Oči bivšeg svjetskog prvaka u boksu, koje su razoružavajuće kao i njegove šake u bokserskom ringu, otkrivaju malo, ali njegove riječi govore sve, piše novinar Reutersa. Njegova otvorenost je povremeno nesmotrena, a rezultira snažnim filmom koji će se dopasti fanovima sporta i boksa.

Tobackov film portretira boksera kao nježnu dušu rođenu na ulicama gdje konstantno zadirkivanje tjera boksera da uposli brutalnu snagu kako bi preživio. Razoreni dom, kriminalne radnje, popravni domovi i konačno bokserski ring, poznata priča.

U filmu, kako navodi Reuters, Toback prikazuje skoro sve knockoute i prati uspon Mikea Tysona do samog vrha, do titule svjetskog prvaka, ogromnih novaca i svjetske slave. Potom slika pad, uključujući propale brakove, kratak boravak u zatvoru zbog optužbi za silovanje i konačni gubitak titula i ogromnog novca.

Za sve što mu se desilo u životu, Tyson pronalazi opravdanje i vjeruje kako je, uglavnom, bio nevin. Postao je opasan borac kako bi izbjegao poniženje u životu. Brak mu se raspao zato što su oboje bili djeca. Optužbe za silovanje su “lažne” jer je žrtva “jedna jadna svinja od žene”. Novinar Reutersa ironično dodaje da je Tyson odgrizao djelić uha Holyfieldu jer ga je ovaj konstantno udarao glavom uringu i postepeno izazivao njegov bijes.

Tyson, ipak, u filmu tvrdi kako je osigurao novac za svoje šestero djece, kako je u zatvoru pronašao islam te je prošao kroz proces rehabilitacije. Sada je njegov bijes usmjeren samo prema samome sebi, riječi su Tysona u ovom filmu a zaključak je zanimljive filmske kritike novinara Reutersa.