Mickey Mouse napunio 80 godina

S
Sarajevo-x.com
18.11.2008. u 15:17
0
3
Mickey Mouse napunio 80 godina
0
Mickey Mouse napunio 80 godina
Simpatični miš koji se u kinima prvi put pojavio 1928. godine danas proslavlja 80 godina. Tokom vremena bio je simbol različitih stvari u različitim periodima, a u vrijeme velike depresije 1930-ih bio je predstavljen kao nešto što je "veoma američko" i zajedno sa Charlijem Chaplinom postao je ikona.
Njegovom kreatoru Waltu Disneyu Mickey je bio veoma važan jer je sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća izgubio prava na svoj lik zeca Oswalda. Tražeći zamjenu razmišljao je o konju, psu, mački, žabi i kravi i mnogim drugim životinjama. Ipak, na kraju je izabrao miša, piše BBC.

Navodno je sam Disney miša želio nazvati Mortimer, ali ga je supruga Lillian uvjerila da je bolje da se zove Mickey, vjerovatno zbog njegove "irske krvi".

Smatra se da je Mickeya jednostavno nacrtati i da bi to uspjelo svakom animatoru. Samo naslikaze krug oko novčića od jednog dolara, onda dodate uši. Međutim, upravo je to tajna Mickeya Mousea - njegova baziranost na krugovima.

Mickey je prvi od crtanih likova kojem je Walt Disney dao glas, a 1935. godine prvi put se pojavio u koloru.

Psiholozi smatraju da ima i zanimljivijih likova od Mickeya, ali da će se svako dijete nasmijati kad mu pokažete lik simpatičnog miša.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: