Pogledajte trailer
77

Michael Moore ima novi film: Trump je posljednji predsjednik SAD-a, vrijeme je za akciju

Klix.ba
Filmski autor i aktivista Michael Moore objavio je trailer za svoj novi dokumentarac pod nazivom "Fahrenheit 11/9". Film je kreiran kao opomena građanima pred novembarske opće izbore u SAD-u u kontekstu opasnosti politike Donalda Trumpa.

Naziv filma je omaž njegovom najpoznatijem djelu "Fahrenheit 9/11" koji se bavi događajima pred 11. septembar 2001. Ovoga puta, Moore je okrenuo brojeve kako bi predstavio datum predsjedničkih izbora - 9. 11. 2016. godine, koji vidi kao katastrofu sličnu terorističkom napadu koji je promijenio svijet.

Mooreova teza u filmu glasi - Trump želi biti doživotni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i on je vjerovatno i posljednji čelnik najmoćnije zemlje svijeta.

Za njega je Trump "zli genije koji nema namjeru napuštati Bijelu kuću", a otpor takvoj diktatorskoj politici se već rađa, ali ona neće doći iz Demokratske stranke. Moore odbija da otkrije previše o tom pokretu u samom traileru. Kako je sam rekao, film nije tu da daje nadu.

"J*beš nadu. Nada je pasivna. Nada daje šansu drugima da uspiju. Nada misli da će kompromitirajući snimak ili FBI ili bivša porno glumica spasiti državu. Nada i njena pasivnost su nas dovele u ovu situaciju! To je lijenost. Ne treba nam nada, treba nam akcija!", rekao je Moore.

On kaže da većina Amerikanaca želi stvari poput univerzalnog zdravstvenog osiguranja, prava LGBT osoba, besplatno školovanje i oporezivanje bogatih. Razlog Trumpove pobjede je, ipak, to u Demokratskoj partiji "svako svoju pjesmu svira".

Moore je čovjek koji je u detalj predvidio kako i zašto će Donald Trump pobijediti i od tada je njegov veliki kritičar. Njegovi poznati filmovi koji se dotiču najvećih problema u SAD-u su Bowling for Columbine, Sicko i već spomenuti Fahrenheit 9/11.

Premijera dokumentarnog filma "Fahrenheit 11/9" je najavljena za 21. septembar 2018.