Film/TV
25

Meryl Streep: Svi smo mi Afrikanci

Klix.ba
Meryl Streep je privukla pažnju javnosti svojom izjavom na otvaranju 66. izdanja Berlinalea. Poznata je glumica, u želji da podrži različitost, izjavila kako smo "svi mi Afrikanci".

Meryl Streep, predsjednica žirija ovogodišnjeg Berlinalea je na konferenciji za medije održanoj 11. februara dala izjavu za jednu egipatsku redakciju, kada ju je novinar upitao za njeno mišljenje o arapskoj i sjevernoafričkoj kinematografiji.

Streep je priznala kako nije upoznata o ovoj temi te je pojasnila:

"Igrala sam mnoge različite uloge u mnogo različitih kultura. U svakoj se kulturi nalazi srž humanosti, a uostalom, svi mi potječemo iz Afrike. Svi smo mi Afrikanci, svi smo mi Berlinci", kazala je Streep, piše Variety.

Ona je također komentarisala i činjenicu da su svi u žiriju Festivala bijelci.

"Ovaj žiri je dokaz da ovaj put žene dominiraju, što je zapravo prilično neobično. Ovaj festival je ispred svog vremena".

Komentar glumice o tome kako smo "svi mi Afrikanci" dobio je brojne kritike u smislu da je poistovjetila iskustva marginaliziranih grupa s ljudima tamne boje kože.

"Ne smatramo izjavu Meryl Streep nimalo uvredljivom. Kako je dala do znanja za vrijeme konferencije za medije, ona je posvećena uključivanju svih nacionalnosti, religija, spolova... Njena je poruka zapravo bila da smo svi mi jednaki", kazali su iz službe za odnose s javnošću Berlinalea.