Film/TV
0

Megahit "Inception" inspirisan stripom o Paji Patku

Sarajevo-x.com
Foto: Warner Bros
Foto: Warner Bros
Sve više se priča kako je film Christophera Nolana "Inception", inspirisan, zapravo, stripom o Paji Patku iz 2004. godine.

U stripu "Uncle Scrooge: Dream of a Lifetime", Paja Patak i njegovi nećaci koriste posebnu napravu za ulazak u snove Baje Patka kako bi ukrali njegovu kombinaciju za sef. Pritom rizikuju da se Baja Patak probudi prije nego što oni uspiju dobiti podatke koje žele, čime bi bili osuđeni na propast.

U filmu "Inception" Leonardo DiCaprio je vođa tima koji ulazi u tuđe snove da ukrade podatke. Na svom najopasnijem zadatku, tim je morao prodrijeti dublje u svijet snova i rizikovati da ostane zarobljen u njemu.

Ima još mnogo filmova u kojima se govori o snovima, ali ono što "Inception" čini jedinstvenim su "uvrnuti" vizuelni efekti te priča koja privlači publiku, zbog čega je film u samo tri sedmice prikazivanja uspio zaraditi gotovo 500 miliona dolara širom svijeta.

Nolan je rekao kako je radio na scenariju "Inceptiona" više od deset godina, što bi značilo da je ideja o filmu rođena prije izlaska stripa s avanturama Paje Patka. No, na raznim društvenim mrežama na internetu, bez obzira na to, sve više se govori kako se "Inception" rodio iz spomenutog stripa, javlja CNN.