Od 26. do 28.1.
16

Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo (IFFR Live!) u Sarajevu

Klix.ba
Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point četvrtu godinu zaredom sarajevskoj publici omogućavaju praćenje programa uživo međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

IFFR Live počinje u petak, 26. januara, i traje do nedjelje, 28. januara.

Posjetitelji u petak s početkom u 17 sati mogu pogledati film "Pin Cushion", gotičnu bajku smještenu u radnička predgrađia Britanije sa ekskluzivno ženskom glumačkom postavom. Samohrana majka Lyn i njena maloljetna kćerka Iona se raduju prilici da započnu život u novom gradu, ali tranzicija ne prolazi onako glatko kako su se nadale. Majka i kćerka se pretvaraju da jedna drugu štite od opasnog vanjskog svijeta.

Istog dana u 21 sat posjetitelji imaju priliku pogledati evropsku premijeru filma "La Holandesa". Film donosi priču o Holanđanki Maud koja kreće na besciljno putovanje kroz Chile. Glumica Rifka Lodeizen se ističe u ovom prekrasno snimljenom filmu koji govori o tome kako neko može izgubiti sebe, a onda se opet pronaći.

U subotu, s početom u 20 sati, publika može pogledati film "Blue My Mind", uznemirujuću priču o odrastanju koja pametno kombinuje elemente horora i psihološke drame. Nesigurna Mia ulazi u emotivnu džunglu puberteta u potrazi za osjećajem pripadanja i suočena sa svojom bujajućom seksualnošću. Film se može opisati kao susret Kafkine Preobrazbe sa Malom sirenom.

U nedjelju će, s početkom u 19 sati, biti upriličena svjetska premijera filma "Nina", majstorske i senzualne drame o Nini, ženi u tridesetim godinama života, i njenoj potrazi za surogat majkom za dijete za kojim ona i njen dugogodišnji suprug očajnički čeznu. Mlada, nezavisna Magda izgleda kao podobna kandidatkinja, ali sve se mijenja kada Nina iznenada osjeti privlačnost prema njoj.