Film/TV
1

Međunarodni festival queer filma Merlinka četvrti put u Sarajevu

Klix.ba
Sarajevski otvoreni centar će ove godine, po četvrti put zaredom, u periodu od 29. do 30. januara 2016. godine organizovati i ugostiti u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka.
U okviru dva dana festivalskog programa, bit će prikazano sedam dokumentarnih i igranih filmova.

Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se već sedam godina organizuje u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu se razlikuje od prethodnih po tome što ima drugačiji program od beogradske – filmovi će biti prikazani premijerno i festival će trajati dva dana.

Svečano otvaranje Festivala Merlinka je 29. januara 2016. godine, sa početkom u 19 sati.

Cjelokupan program festivala je dostupan na ovom linku.

Nakon 2014. godine kada je 14 maskiranih osoba napalo goste i gošće drugog Festivala Merlinka, za vrijeme diskusije o transeksualnosti, te demoliralo Art Kino Kriterion godinu poslije, 2015. godine, Merlinka je prošla kako i priliči jednom kratkom filmskom festivalu - uz filmove, druženja i dobru atmosferu.



"Ove godine je iznimno važno da još jednom, zajedno pokažemo da je ovo država svih njenih građana i građanki te da svaki festival koji za cilj ima ukazivanje na postojanje drugog i drugačijeg, ili koji promoviše postojanje bilo koje skupine kojoj su zagarantovana prava i slobode zakonima ove zemlje - jste dobrodošao u ovom gradu i Bosni i Hercegovni. Nasilje i zastrašivanje, koje je postalo svakodnevno u našem društvu, nas neće i ne smije spriječiti da nastavimo sa borbom za bolje društvo i za poštivanje i uvažavanje ljudskih prava svih građana i građanki ovog društva. Mi smo, kao tim, s naše strane uradili sve da imamo jaku podršku policijskih snaga i sigurnosne agencije kako bismo minimizirali rizik od nasilja, za koje želimo da vjerujemo da se neće ponoviti", navode iz Sarajevskog otvorenog centra.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.