|

Međunarodni festival queer filma Merlinka četvrti put u Sarajevu

Međunarodni festival queer filma Merlinka četvrti put u Sarajevu
1
Klix.ba
18.1.2016. u 15:46
86
komentara
1

dijeljenja
Međunarodni festival queer filma Merlinka četvrti put u Sarajevu
Sarajevski otvoreni centar će ove godine, po četvrti put zaredom, u periodu od 29. do 30. januara 2016. godine organizovati i ugostiti u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka.
U okviru dva dana festivalskog programa, bit će prikazano sedam dokumentarnih i igranih filmova.

Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se već sedam godina organizuje u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu se razlikuje od prethodnih po tome što ima drugačiji program od beogradske – filmovi će biti prikazani premijerno i festival će trajati dva dana.

Svečano otvaranje Festivala Merlinka je 29. januara 2016. godine, sa početkom u 19 sati.

Cjelokupan program festivala je dostupan na ovom linku.

Nakon 2014. godine kada je 14 maskiranih osoba napalo goste i gošće drugog Festivala Merlinka, za vrijeme diskusije o transeksualnosti, te demoliralo Art Kino Kriterion godinu poslije, 2015. godine, Merlinka je prošla kako i priliči jednom kratkom filmskom festivalu - uz filmove, druženja i dobru atmosferu.

"Ove godine je iznimno važno da još jednom, zajedno pokažemo da je ovo država svih njenih građana i građanki te da svaki festival koji za cilj ima ukazivanje na postojanje drugog i drugačijeg, ili koji promoviše postojanje bilo koje skupine kojoj su zagarantovana prava i slobode zakonima ove zemlje - jste dobrodošao u ovom gradu i Bosni i Hercegovni. Nasilje i zastrašivanje, koje je postalo svakodnevno u našem društvu, nas neće i ne smije spriječiti da nastavimo sa borbom za bolje društvo i za poštivanje i uvažavanje ljudskih prava svih građana i građanki ovog društva. Mi smo, kao tim, s naše strane uradili sve da imamo jaku podršku policijskih snaga i sigurnosne agencije kako bismo minimizirali rizik od nasilja, za koje želimo da vjerujemo da se neće ponoviti", navode iz Sarajevskog otvorenog centra.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...