Film/TV
0

McKellen tražio od Petera Jacksona adaptaciju "Hobita"

Klix.ba
Velika popularnost Gandalfa Sivog među čitaocima J.R.R.Tolkienovih djela je sada prešla i na ljubitelje kinematografije.

Sir Ian McKellen je nedavno magazinu Time Europe izjavio da ga je bilo strah kako će publika prihvatiti njegovog lika nakon "uskrsnuća" u Dvije kule, ali ispostavilo se da je popularnost sada još veća. Peter Jackson je čak odlučio da snimi dodatne scene za posljednji dio triologije Gospodara prstenova, Povratak Kralja, da bi čarobnjak dobio više minuta na ekranu.

"Gandalf kreće na tako veliko putovanje. Taj stari čarobnjak je ponovno oživio, i odjednom je žešći, odlučniji. To je veoma šekspirovski, mnogi od njegovih likova kreću na duhovna putovanja. Bio sam zabrinut da bi gubljenjem Gandalfovog šarma i nestašluka kada se vrati iz mrtvih njegova popularnost pala, ali je ostao tako popularan da su od mene tražili da snimim dodatnih scena za treći film" - rekao je McKellen.

Sir Ianu očito teško pada odricanje velikog ogrtača i šiljastog plavog šešira. On je zapravo pokrenuo inicijativu za snimanje serijala Tolkienovog "Hobita", nakon što se završi sa radom na triologiji. Peter Jackson i ostali scenaristi Gospodara prstenova su više puta govorili kako je dugu, razvučenu priča Hobita teško adaptirati za jedan film, zbog čega McKellen misli da bi TV serijal bolje odgovarao. "Želio bih ponovo glumiti Gandalfa, u Hobitu. Pitao sam Petera Jacksona da li bi producirao prethodnika kao jednu veliku, jednogodišnju TV seriju. Cijela ta šarolika priča bi bila savršena za TV, i ne bi izostavili nijednu scenu. Bilo bi fenomenalno" - dodao je.