Ne prestaje raditi
258

Mario Ilić najavljuje novu izložbu, spot i kreativni projekat sniman na Majorki

L.K.
Mario Ilić
Mladi bh. režiser, snimatelj i fotograf Mario Ilić za ovo ljeto sprema kreativne projekte, između ostalog i jedan na dalekoj Majorki.
Još kao veoma mlad Mario je kreirao svoj "pečat" po kojem ga mnogi prepoznaju. Ipak, čini se da nikada ne radi isto - uvijek se trudi još više unaprijediti svoj rad. Svojim prvim fotografijama i filmovima pridobio je pažnju ne samo bh. publike nego i publike širom regiona i Evrope, a oni koji ga sada aktivno prate zavoljeli su ga kroz njegove saradnje s FM JAM ekipom, Božom Vrećom i mnogim drugim umjetnicima i muzičarima.

Kako i sam kaže, proteklih nekoliko godina je bio jednom nogom u Tuzli, a drugom u Beču. Sarajevski reperi Stoposto i Black Beriz njegovi su dugogodišnji prijatelji s kojima je kročio u poslovne vode te trenutno spremaju novi spot za pjesmu "Palmica".

"Nas trojica smo radili na Majorki pet dana. U suštini se radi o druženju tri momka istog godišta koji se odlično razumiju i super funkcionišu zajedno kroz rad i to nam je bio cilj jer smo sve ideje smišljali u hodu i veoma spontano kako ja i inače najbolje funkcionišem", priča Ilić dodavši kako spot izlazi za nekoliko dana te kako se veoma raduje tome.

Inače, sarajevski reperi Stoposto i Black Beriz iza sebe imaju nekoliko pjesama koje su naišle na sjajne reakcije publike te mnogi željno iščekuju novu traku i spot.

Marija u narednom periodu možemo vidjeti na izložbi pod nazivom "U iščekivanju". Bit će ovo njegov najveći projekat do sada, a tu namjerava pokazati dekonstrukciju knjige, odnosno njegovog diplomskog rada na bečkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti na kojem je radio od oktobra do juna.

"To je moja prva fotopublikacija na 160 stranica gdje se bavim vječitim pitanjem životne prolaznosti dok se simultano suočavam sa sjećanjima svog djetinjstva iz postratnog perioda i generalno indirektnom povezanošću ratnih generacija sa smrću. Otvorenje je 24. jula u 20:30 sati u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli u sklopu 11. Kaleidoskop festivala.

U proteklih nekoliko mjeseci sarađivao je s mnogo ljudi, kako iz BiH, tako i iz Srbije i Berlina. O budućim projektima ne želi otkrivati mnogo, ali obećava sjajne stvari.