Premijera 29. septembra
52

Marina Riđić predstavlja feministički podcast "ONE": Vrijeme je da odvažnim ženama damo glas

N. O.
Marina Riđić
Marina Riđić
Marina Riđić, televizijska novinarka Al Jazeere Balkans, uskoro će se naći u malo drugačijem formatu kao voditeljica feminističkog podcasta "ONE", koji je prozvan "pokretom koji ženama vraća moć". Za Klix.ba je otkrila kojim temama će se sve baviti i šta donosi prvih osam epizoda.

Feministički podcast "ONE" premijerno će biti prikazan u srijedu, 29. septembra, na Facebook i YouTube kanalu Al Jazeere Balkans, a kreiran je s ciljem mijenjanja narativa u kojem su žene žrtve i objekti priča.

Podcast je prozvan svojevrsnim pokretom koji će podstaći promjene u bosanskohercegovačkom društvu, jer samim skretanjem pažnje na izuzetno bitne teme "mijenjamo narativ u kojem su žene predstavljene kao žrtve, objekti priča, nemoćne, bez glasa, posla i utjecaja".

Autorica Marina Riđić istakla je kako u medijima godinama izvještavamo o nejednakosti i neravnopravnosti žena, kako globalno, tako i lokalno, te se zapitala šta možemo promijeniti.

"Vrijeme je da nekim odvažnim, hrabrim, inspirativnim ženama damo glas i kroz ovu platformu, a takvih ima više nego što možete zamisliti", kazala je.

Svaka od ukupno osam emisija podcasta će imati zasebnu gošću, a kako je autorica rekla "svaka sagovornica će svojim autentičnim bojama obojiti svaku epizodu".

"Kao relativno nova medijska forma na našim prostorima, podcast nudi ležerniju formu razgovora u kojem su sve sagovornice, pa i ja kao autorica, jednake. Govorit ćemo o svemu što nam se u tom trenutku učini važnim i relevantnim za razgovor, a uzimajući u obzir život, iskustvo i rad mojih sagovornica. Zapravo, svaka od njih će donijeti u razgovor svoju energiju i autentičnost bez unaprijed definisanih tema i pitanja", otkriva Marina.

Uzevši u obzir stanje u bh. društvu te da feminizam u javnosti nerijetko ima negativne konotacije, Riđić ističe da bi zapravo željela čuti kako ljudi definišu feminizam, odnosno kakva uvjerenja i slike im prolaze glavom kada kažu "ona je feministica".

"Umorni smo od tradicionalnih uloga u kojim svi bolje znaju od vas kako trebate živjeti. Bilo bi još zanimljivije naći muškarce, a ima ih, koji se klasifikuju kao feministi", poručila je.

Platforma za kreiranje novih vrijednosti

Kako je neznanje izvor brojnih predrasuda, što autorica smatra da je slučaj i kad je riječ o ovoj temi, podcast će sagovornicama dati priliku da govore o svojim izazovima iz prve ruke, o temama koje ih pokreću, o kreiranju nove vrijednosti i svjetla za neke nove generacije.

"Posebno me zanima liderstvo kod žena, odnos prema moći i novcu, iskorjenjivanje nasilja u svim oblicima i transgeneracijska trauma koja je neizostavan dio našeg DNK", kaže autorica.

Iako je samo pokretanje razgovora o ovoj temi značajno, Riđić kaže kako jedna emisija, jedan serijal, jedna ideja neće suštinski učiniti djevojčice, djevojke i žene ravnopravnim, ali da želi da mijenjamo narativ u kojem su žene žrtve i objekti priča.

"Meni je važno da ostane zabilježeno da nismo šutjele, da smo znale svoja prava, kreirale nove vrijednosti, borile se protiv 'muških pravila'. Nije Balkan previše različit od nekih drugih dijelova svijeta, a nejednakost se i globalno i lokalno ogleda u svemu - od prava na vlastito tijelo do prava na izbore, nejednakost u plati, mogućnost napredovanja i izloženost nasilju", kazala je.

Podcast je nastao zahvaljujući sinergiji Aljazeere Balkans, Ambasade Velike Britanije u BiH, Populacijskog fonda UN-a te German Marshall Funda i do sada su završene četiri epizode, a bit će snimljene još četiri.

"Nadam se da će publika reći da 'ONE' imaju smisla te će ovaj podcast postati platforma za promociju, zagovaranje i inspiraciju svih, a posebno djevojaka i djevojčica", za kraj poručuje Riđić.