Film "Dogman"
5

Marcello Fonte i Edoardo Pesce na 24. SFF-u: Hvala vam, privilegija je biti ovdje

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
Edoardo Pesce i Marcello Fonte (Foto: K. S./Klix.ba)
Aplauzom i ovacijama je publika okupljena u Raiffeisen Ljetnom kinu ispratila film "Dogman" italijanskog reditelja Mattea Garronea koji je prikazan u sklopu Open AIr programa 24. Sarajevu FIlm Festivala. Nakon projekcije publici su se obratili glumci Edoardo Pesce i Marcello Fonte

Pesce i Fonte u Sarajevo su stigli s casting direktorom ovog filma Francescom Vedovatijem.

"Pozdrav za Sarajevo. Pozdrav Bosno. Zaista smo uzbuđeni, ovdje ima 5.000 ljudi. Zaista je posebno vidjeti ako puno ljudi ovdje koji zajedno gledaju ovu priču. Hvala vam za dobrodošlicu i prijem, zaista je privilegija biti ovdje", rekao je Fonte.

Dodali su kako je film univerzalan jezik te kako je bilo hrabro pokrenuti Sarajevo Film Festival u teško, ratnom periodu.

"Mi smo sve radili zajednički. Imali smo horizontalnu, a ne piramidalnu strukturu i zaista smo uložili u to sve napore, i srce i dušu. Svako je radio svoj dio posla. Matteo nas je naučio kako da dodajemo loptu i postižemo golove. Upravo o tome se radi, moramo shvatiti da svako ima svoj pogled na film. Posebnost kina leži u o gromnom ekranu i činjenici da to dijelimo i zajednički gledamo film", rekli su Fonte i Pesce.

Film govori o Marcellu, sitnom i blagom čovjeku koji dane provodi između posla u skromnom salonu za pse, ljubavi prema kćerki Alidi i potčinjenog odnosa sa Simoncinom koji terorizira čitavo naselje. Uloge u filmu ostvarili su Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria, Gianluca Gobbi. “Dogman” je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Cannesu.

Fonte je za ulogu u ovom filmu dobio Zlatnu palmu za najboljeg glumca na Cannes Film Festivalu. Osim toga, osvojio je i nagradu za najboljeg glumca Međunarodnog udruženja kinofila (ICS Cannes Award), a film je osvojio i Srebrene vrpce, nagrade Talijanskog nacionalnog sindikata filmskih novinara, za najbolji film – Matteo Garrone; za najboljeg glumca - Marcello Fonte, Edoardo Pesce; za produkciju - Matteo Garrone, Paolo Del Brocco, Archimede, Rai Cinema; za casting direktora - Francesco Vedovati; za najboljeg urednika - Marco Spoletini; za režiju – Matteo Garrone; za scenografiju - Dimitri Capuani; za zvuk - Maricetta Lombardo.