Film/TV
0

Maradona u filmu Kusturice prikazan kao božanstvo

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekadašnja fudbalska zvijezda Diego Maradona našao se u filmu koji slavi jednog od najbriljantnijih i najćudljivijih igrača u historiji fudbala u tonu sličnom religijskoj posvećenosti.

U filmu “Maradona by Kusturica” srbijanski režiser Emir Kusturica je legendu sporta prikazao kao vlastitog idola.

“U današnje vrijeme, kada se popularnost projektuje kroz fudbal kao najviši sport na planeti, na njega (Maradonu) se gleda kao na boga”, izjavio je Kusturica na novinskoj konferenciji poslije prikazivanja filma na Kanskom filmskom festival.

Dvostruki dobitnik “Zlatne palme” je počeo snimati film 2005. godine, kada je nekadašnji svjetski prvak postao sjena nekadašnjeg sebe, vodeći borbu sa zdravstvenim problemima i posljedicama dugogodišnjeg konzumiranja droga.

“Nije toliko teško pričati o tome. Ono što je dobro jeste da sam preživio i da mogu pričati o tome”, izjavio je Maradona.

Nakon američkog filma režisera Jamesa Tobacka, koji portretiše boksera teške kategorije, Mike Tysona, Kusturicin film, koji se prikazuje u programu izvan konkurencije, je drugi na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu sa fokusom na karizmatičnog, ali problematičnog heroja sporta.

Četrdesetsedmogodišnje Maradona je prešao trnovit put od života u surovom predgrađu Buenos Airesa, Ville Fiorito, do vrhunca karijere, učešća na Svjetskom fudbalskom prvenstvu 1986. godine koji mu je donio dva gola koja su ušla u historiju fudbala.

Pored zrnastih snimaka nekih od njegovih golova, malo se tretira Maradonina fudbalska karijera, a fokus se često stavlja na samog režisera, koji je u početnoj filmskoj sekvenci predstavljen kao “Maradona kinematografije”, navodi Reuters.

Mnogo je optužbi usmjereno na račun američkog predsjednika Georgea W. Busha. U filmu se, između ostalog, pojavljuje Maradona sa Fidelom Castrom, prikazuju se okupljanja članova Kusturicine porodice, a uvršteni su i snimci antiglobalizacijskih protesta i izlaganja političara.