Na Al Jazeeri u 21:30 sati
0

Mamić, Čurković i Fazlagić gostuju u emisiji "Kontekst"

Sarajevo-x.com
Mirjana Hrga
Mirjana Hrga
Nakon sinoćnjih uzbuđenja, nastavlja se priču o nogometu. Trojica večerašnjih gostiju, emisije "Kontekst" koja se na Al Jazeeri emitira u 21:30 su Zdravko Mamić, Ivan Čurković i Mirsad Fazlagić. Zanimljivo, sva trojica rođena su u krugu 30-tak kilometara, u Mostaru, Grudama i Čapljini.

U Beogradu gedatelje očekuje sportska legenda, Mostarac Ivan Ćurković, jedan od najboljih nogometnih golmana bivše Jugoslavije. S 20 godina je debitirao na vratima reprezentacije Jugoslavije, prelazi u Partizan, a s 29 odlazi u francuski Saint-Étienne. Bio je saigrač i kapiten današnjem predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju. Branio je u finalu Kupa prvaka protiv Bayerna iz Minhena. Punih 17 godina, od 1989. do 2006. bio je predsjednik Partizana. Neko vrijeme vodi i Olimpijski komitet Srbije, obnaša važne dužnosti u FIFA-inim i UEFA-inim forumima i komisijama. Na prijedlog Jacquesa Chiraca odlikovan je Orednom viteza legije časti.

U Zagrebu je izvršni predsjednik nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić, jedan od najmoćnijih ljudi hrvatskog nogometa. Prvi veliki transfer bilo je plasiranje Boška Balabana za 6 miliona funti, iz Dinama, u Aston Villu. Otkrio je neke od današnjih ponajboljih igrača Evrope, i prodao neke od najjačih kopački zagrebačkog kluba. Prodaja Balabana, Leke, Olića, Cesara, Bošnjaka, Ljubojevića, Pranjića, svi afirmirani u Dinamu, procjenjuje se na više od 20 miliona eura.

U Sarajevu je prvi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsad Fazlagić. U karijeri je igrao za Borac iz Čapljine i, što je posebno zanimljivo, jedan je od rijetkih koji je igrao za sarajevske rivale, Željezničar i Sarajevo. Bio je kapetan Sarajeva koji je osvojio titulu prvaka bivše države 1966. Odigrao je 24 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije i bio kapetan ekipe koja je 1968. godine osvojila drugo mjesto u Evropi. U toj su ekipi igrali Dragan Džajić, Vahidin Musemić, Ivica Osim, Ilija Pantelić, Dragan Holcer i drugi asovi iz tog vremena.

Sve ovo večeras gledajte na Al Jazeeri - "Kontekst" u 21:30 sati sa Mirjanom Hrgom.