Nakon što su im srušene kuće
0

Malim 'milionerima' se traži novi dom

Sarajevo-x.com
Prije sedam dana srušene su kuće dvadesetero djece koja su glumila u Oscarom nagrađenom filmu 'Slumdog Millionaire'. Vlasti Mumbaija su, kako kažu, srušile nelegalno izgrađene kuće kako bi sagradili javni park, te su djeca, među kojima i glavne zvijezde filma Azharudin Muhamed Ismail i Rubina Ali ostali bez krova nad glavom. Zbog toga se režiser popularnog filma, Danny Boyle, odlučio poslati povjerenika koji će pronaći adekvatan dom za mališane.

Potraga za novim domom u koji će se smjestiti zvijezde filma 'Slumdog Millionaire' intenzivirana je nakon što se devetogodišnja Rubina Ali razboljela, te nekoliko sati provela u lokalnoj bolnici u Mumbaiju.

Inače, porodice mališana koji su glumili u višestruko nagrađenom filmu i ranije su se žalile kako žive u straćarama, te da osobe koje su im obećale nove domove nisu ispoštovale dogovor i kako oni žive u dobokom siromaštvu iako je 'Slumdog Millionaire' dostigao svjetsku slavu.

Sada su se režiser Danny Boyle i producent filma Christian Colson odlučili dati još 30 do 50 hiljada dolara kako bi se mališanima, Azahrudinu i Rubini, pronašao novi dom.

"Trudimo se da iznađemo najbolje rješenje i da im što prije obezbijedimo krov nad glavom", kazala je povjerenica Nirja Mattoo, dodajući da je mališanima obezbijeđen mjesečni džeparac od 130 dolara mjesečno tokom školovanja, te dodatnih 3000 dolara svake godine.

Inače, baš zbog siromaštva, Rubinin otac je prije nekoliko mjeseci pokušao prodati svoju kćer, jer kako je kazao, on nema dovoljno novca da brine o njoj, a Rubini bi bolje bilo u bogatijoj porodici, dok bi s novcem od prodaje Rubine ostatak njegove porodice mogao živjeti normalnim životom.

"Zbog nedavno održanih izbora u Indiji proces pronalaska doma je išao sporije, no sada kada se sve smirilo, vjerujemo da ćemo im ubrzo obezbijediti krov nad glavom", istakla je Matto za američke medije.

Pomoć pri pronalasku domova i smješaj 20-ero mališana koji su glumili u filmu 'Slumdog Millionaire' obećala je i vlada Indije.