Završena filmska smotra
426

Makedonsko ostvarenje "Gospod postoi, imeto i' e Petrunija" pobjednik Tuzla Film Festivala

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
"Gospod postoi, imeto i' e Petrunija" Teone Strugar Mitevske iz Makedonije najbolji je dugometražni film prikazan ove godine na Tuzla Film Festivalu (TFF) koji je večeras zvanično završen dodjelom nagrada i specijalnih priznanja.

Vila TFF-a za najbolji animirani film pripala je ostvarenju "Malleus Dei" Dine Krpana, najboljim kratkim igranim filmom proglašen je "Tina i Sendy" Hani Domazet, dok je u kategoriji Best Future Generation Short Film nagrada otišla za "Noémi d'Ursel" Laure Bossicart.

"Imali smo više od 70 filmova za pogledati, a u svim kategorijama je bila mnogo ozbiljna konkurencija u smislu ujednačenosti, ali ipak smo se dogovorili te izabrali po jedan iz svake kategorije. Kao i uvijek glavni su bili estetski kriteriji, ideja i način izvođenja. Trudili smo se da su filmovi koje smo izabrali profesionalno napravljeni, da nose neku pozitivnu ideju te da prikazuju na najbolji mogući način današnju sliku društva", kazao nam je predsjednik žirija u tri navedene kategorije Dragan Marinković.

Najbolji dokumentarni film prema odluci žirija je "Poštovana predsjednice" Danijela Pavlića, a nagradu za produkciju na osmom TFF-u ponio je uradak "Taxi Blues" producenata Marka Jocića i Andrije Miloševića, produkcijske kuće Viktorija Film i Klan produkcije. Priznanje Otto Englander za najbolji scenario pripalo je Elmi Tataragić za film "Šavovi".

Vrijedi kazati da su prilikom otvaranja ovogodišnjeg izdanja festivala dodijeljene i dvjie nagrade, odnosno ona za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti koja je završila u rukama glumca Zijaha Sokolovića, dok je nagradu za poseban doprinos u razvoju kulture i umjetnosti Tuzle dobila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

U proteklih osam dana ljubitelji sedme umjetnosti imali su priliku pogledati 95 filmskih ostvarenja, ali i uživati u bogatom pratećem programu. Direktor Festivala južnoslavenskog filma Boris Balta izuzetno je zadovoljan minulim izdanjem koje je premašilo sva očekivanja.

"Imali smo fantastičnu ekipu koja je uspjela ovaj festival dovesti na jedan vrlo profesionalan nivo i nakon osam godina imali smo veliki broj filmova koje smo prikazali, a gradu smo donijeli jednu potpuno novu manifestaciju sa umjetničkim, naučnim i dječijim aspektom koji smo uveli", kazao nam je Balta.

Kontinuitet razvijanja ovog festivala koji je već postao regionalno prepoznatljiv, prema Baltinim riječima je izuzetno teško održati.

"Ako ste u Tuzli vi nemate mogućnost s velikim sponzorima napraviti ugovor na tri godine kao što to neki drugi festivali rade, a u njihovim očima smo u zaprečku i nekako kao grad siroče. Morate se boriti iz godine u godinu i svaki put iz početka lobirati sredstva koja bi TFF održala na nivou na kojem se nalazi. Naš rast je lagan, a progresija od sedam do deset posto na godišnjem nivou zadržat će se do desete godine, a onda ćemo vidjeti kako ćemo dalje", nastavlja Balta te naglašava da je TFF sada na nivou u kojem se bratimi sa festivalima poput onog u Nišu.

I ove godine veliki broj slavnih ličnosti prošao je tuzlanskim crvenim tepihom, a među njima su bili i poznati glumci Filip Juričić, Momčilo Otašević, Nikola Kojo, Adnan Hasković, Elizabeta Brodić, Maja Jurić, Martina Stjepanović...