Ceremonija u nedjelju
12

Makedonski dokumentarac "Medena zemlja" među favoritima 92. dodjele Oscara

DP
U nedjelju će biti održana 92. dodjela Oscara i već su poznati konačni favoriti. Makedonski dokumentarac "Medena zemlja", dobitnik Nagrade publike za najbolji dokumentarni film 25. SFF-a, mogao bi odnijeti čak dva prestižna priznanja.

Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara po broju nominacija prednjači triler drama "Joker" s čak jedanaest, a odmjerit će snage s još osam filmova u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019.

Ozbiljan suparnik je ratna drama britanskog reditelja Sama Mendesa - "1917", koja je nedavno osvojila BAFTA nagradu u istoj kategoriji. Kada je riječ o pojedinačnim priznanjima, skoro je zagarantovan uspjeh Renée Zellweger i Joaquina Phoenixa u kategoriji najboljih glumaca.

Tri od četiri najvažnije dodjele nagrada za umijeće na filmskom platnu na engleskom govornom području su prošle. Zlatni globus, kao i nagrade SAG i BAFTA nam pružaju jasnu sliku o tome ko će 9. februara kući ponijeti pozlaćeni kipić američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke (DW).

"Joker" - Najbolji film

Režiju potpisuje Todd Phillips. Joker je prošle godine zaradio gotovo milijardu i sto miliona dolara i predvodi 92. dodjelu Oscara s 11 nominacija.

"1917" - Najbolji film

Ratna drama smještena u Francuskoj u jeku Prvog svjetskog rata prati "Jokera" s 10 nominacija, a na ovogodišnjoj dodjeli BAFTA nagrada osvojila je priznanje za najbolji film.

"Bilo jednom u ... Hollywoodu" - Najbolji film

Nostalgična oda Quentina Tarantina posljednjim danima starog Hollywooda upotpunjuje popis glavnih favorita za najprestižnije priznanje na ovogodišnjim Oscarima, s ukupno 10 nominacija.

Martin Scorsese - Najbolji reditelj

"Irac" (Irishman), posljednje ostvarenje Martina Scorsesea, moglo bi mu donijeti još jednu nagradu za najboljeg reditelja, nakon što je 2007. nagrađen za režiju filma "Pokojni". Ovo je ujedno deveta nominacija za Scorsesea u kategoriji najboljeg reditelja.

Renée Zellweger - Najbolja glumica u glavnoj ulozi

Uloga legendarne Judy Garland u istoimenom filmu donijela je Renée Zellweger brojna priznanja ove sezone. Ona je glavni favorit za najbolju žensku ulogu, a ovo bi mogao biti njen drugi Oscar nakon što je dobila priznanje za najbolju sporednu ulogu 2004. u filmu "Studengora".

Joaquin Phoenix - Najbolji glumac u glavnoj ulozi

Ako Phoenix osvoji Oscara za najbolju mušku ulogu ove godine, to će biti drugi put da je lik Jokera nekome donio glumačko priznanje, nakon Heatha Ledgera 2009. Phoenix se pokazao kao sigurni favorit ove sezone, tako da će biti veoma iznenađujuće ako neko drugi pobijedi umjesto njega.

Brad Pitt - Najbolji glumac u sporednoj ulozi

Baš kao i Phoenix, Brad Pitt je zahvaljujući svojoj ulozi kaskadera u "Bilo jednom u ... Hollywoodu" (Once Upon a Time...in Hollywood) glavni favorit za dobiti nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu.

Laura Dern - Najbolja glumica u sporednoj ulozi

Dern je već osvojila sve prestižne nagrade u ovoj kategoriji za svoju ulogu brakorazvodne advokatice u filmu "Bračna priča" (Marriage Story) i zbog toga nema sumnje da neće ostati uskraćena za Oscara.

"Bračna priča", "Bilo jednom u ... Hollywoodu", "Irac" - Najbolji originalni scenarij

"Bračna priča" (Marriage Story) Noe Baumbacha je veliki miljenik publike i kritičara ove sezone, ali će se suočiti s jakom konkurencijom u filmovima "Bilo jednom u ... Hollywoodu", čiji je scenarist i reditelj Quentin Tarantino dvostruki pobjednik u ovoj kategoriji, i Irac.

Parazit - Najbolji film na stranom jeziku

Kategorija filmova izvan engleskog govornog područja je ove godine ispunjena jakim naslovima, ali se jedan, ipak, izdvaja. Južnokorejski film "Parazit" se našao na brojnim listama najboljih filmova 2019. na prvom mjestu i nema sumnje da će 9. februara ponijeti sa sobom barem jedno priznanje.

"Medena zemlja" - Najbolji film na stranom jeziku / Najbolji dugometražni dokumentarac 

Makedonski dokumentarac "Medena zemlja" (Honeyland) govori o skromnom životu pčelarice Hatidže Muratove iz makedonskog sela Bekirlija. Režirali su ga Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a već važi za velikog favorita u dvije različite i vrlo prestižne kategorije.

Korediteljica Tamara Kotevska i Hatidže o kojoj se govori u filmu
Korediteljica Tamara Kotevska i Hatidže o kojoj se govori u filmu

Film "Medena zemlja" je osvojio Nagradu publike za najbolji dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala (2019) i TRT nagradu na CineLink Work in Progress programu Sarajevo Film Festivala (2017).

Autori filma Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska
Autori filma Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska

Ovaj film kao i većina nominovanih za nagradu Oscar nalaze se na repertoaru kina Meeting Point u februaru.