Talentovana Sarajka
58

Maja Jurić, mlada glumica koju je prepoznao i BBC: Gluma mi se nametnula kao logična opcija

E. Lj.
Maja Jurić
Maja Jurić
Maja Jurić, Sarajka s trenutnom adresom u Zagrebu, niže uspjehe i na domaćoj i na inozemnoj glumačkoj sceni. Iako je studij glume upisala tek u 23. godini, njen talent nije ostao nezapažen pa je u svoju biografiju upisala i seriju "Love, Lies And Records" čiju produkciju potpisuje BBC.

Dramska serija Nove TV "Drugo ime ljubavi" posljednji je projekt talentovane Sarajke koja će se na ovaj način prvi put predstaviti hrvatskoj publici. Kasting je, priča Jurić u razgovoru za Klix.ba, dobila preko agentice Anile Gajević, a nedugo zatim uslijedio je poziv Nove TV da dođe na audiciju u Zagreb.

"Izgleda da sam im se svidjela, jer sada igram Valentinu, jednu veoma simpatičnu, ozbiljnu i ambicioznu djevojku. Razumna je koliko joj to njene godine i društvo dopuštaju. Ona je u jakom kontrastu s raskošnim i bogatim svijetom Krpana. Spada u grupu tih nekih prizemnijih pozitivnih likova", približila je svoju ulogu u seriji "Drugo ime ljubavi".

Njen glumački san zamalo je ostao nedosanjan, jer se pod pritiskom društva prvobitno odlučila za studij prava i komunikologije.

"Privlače me pojmovi poput balansa i pravde i to je vjerovatno razlog zašto sam upisala pravo. No, pravo se u praksi veoma malo bavi tim pojmovima. Čitav pravni svijet mi je ipak previše rigidan. Našla sam niz zakona koji se odnose na ljude, a nisu nimalo ljudski, stoga sam odlučila odustati od pravnog fakulteta. Komunikologiju sam potom upisala u potrazi za nečim humanim. To sam pronašla, međutim pronašla sam i to da mediji u mnogočemu podliježu političkim interesima i manipulacijama, a meni bi bilo teško izvještavati i istraživati stvari uz cenzuru. Stoga mi nije žao što sam odustala od tih fakulteta, a nije mi ni žao što sam ih upisala, mnogo toga sam naučila studirajući ih", bila je iskrena.

U trenutku kada je shvatila da želi živjeti svoj san upisala je Akademiju dramskih umjetnosti.

"Oduvijek sam voljela gledati ljude. Lijepi i zanimljivi su mi u svim svojim savršeno-nesavršenim izdanjima. Veoma mi je jednostavno empatizirati s drugim ljudima. Nisam svjesno odabrala glumu. Nekako mi se to nametnulo kao logična opcija, uzimajući u obzir moj senzibilitet", rekla je.

Od tada hrabro korača putem ostvarenja svog sna i niže uspjehe, kako na domaćoj tako i na inozemnoj glumačkoj sceni. U njenoj biografiji ističu se uloge u turskom filmu "Secret from the past", ali i rad na seriji "Love, Lies And Records" u produkciji slavnog BBC-ja.

"Kao u većini slučajeva do sada i do tih angažmana je došlo preko moje agentice Anile Gajević koja je u saradnji s inozemnim casting direktorom Robinom Hudsonom za mene organizirala ovaj casting. Iskreno, ne razdvajam produkcije i projekte na velike i male ili domaće i strane, čak ni ako se radi o televizijskom gigantu poput BBC-ja. Na meni je da uvijek dam sve od sebe. Razlikujem organizirane i neorganizirane produkcije, a BBC definitivno spada u ovu prvu grupu", ispričala je.

Dodala je kako je rad svuda sličan te kako joj je jednako raditi u BiH, Hrvatskoj, Engleskoj ili negdje drugo.

Iako je mnogi smatraju jednom od najperspektivnijih mladih glumica na prostoru bivše Jugoslavije, naša sagovornica ističe kako je najsretnijom čini uspjeh njenih kolega/ica.

"Prilika za njih je prilika za mene i obrnuto. Moj profesionalni razvoj još traje i trajat će, nadam se, dok ne odem u penziju, ako ikada i odem. Naravno da je teško izboriti se za uloge, treba tu puno rada i još više strpljenja kada stvari ne idu onako kako smo namaštali. Ali na kraju krajeva, kada čovjek radi nešto strastveno i u to uloži puno ljubavi, stvari postaju mnogo lakše. Za mene uspjeh znači voditi život ispunjen svrhom, u skladu s vlastitim senzibilitetima. A to se odnosi na bilo koju struku. Ako imaš život ispunjen svrhom, onda si za mene uspješan", rekla je.

Osim glume, privlače je sve vrste umjetnosti i sport.

"Amaterski me privlače muzika i lupetanje po pojedinim instrumentima, pisanje, čitanje, fotografija, film i crtanje. Pored toga, obožavam se penjati. Obožavam i ljenčariti i kada mi život da priliku volim sjediti kod kuće i igrati plejku", rekla je Jurić.

U narednom periodu nastavlja raditi na jednom novom filmskom projektu, a kada je riječ o privatnom planu kaže nam kako nastoji živjeti što je moguće više ekološki osviješteno.