Vraćena korak unazad
8

Lovkinja u kvizu Potjera "pala" na pitanju o izrazu na šatrovačkom: Nije tako lako

I. B.
Lovkinju je večeras zbunilo pitanje na koje bi mnogi odgovori iz prve (Foto: HRT)
Lovkinju je večeras zbunilo pitanje na koje bi mnogi odgovori iz prve (Foto: HRT)
Večerašnja emisija hrvatskog kviza Potjera bila je u znaku pobjede takmičarske ekipe, a među pitanjima koja su se isticala bilo je ono s izrazom na šatrovačkom, koje je lovkinju Moranu Zibar unazadilo za jedan korak.

Na hrvatski kviz znanja prijavljuju se ljudi različitih životnih dobi i profesija, a iako je rijetkost da cijela ekipa stigne do završne potjere i uzme novac, večeras se desilo upravo to.

Četvorka koju čine Stjepan, Snježana, Neno i Joško, "odbranila" je 87.500 kuna (22.740 KM) nizom od 16 koraka prednosti naspram lovkinje Morane Zibar u završnoj potjeri.

Morana, koja uglavnom brzo i tačno odgovara odgovara na pitanja, ovoga puta stigla je do svega 10 tačnih odgovora, a na putu da ih stekne više, spriječilo ju je i jedno pitanje na šatrovačkom.

"Prevedite sa šatrovačkog 'mojne tebra'", pročitao je zadatak voditelj Joško Lokas, na šta je lovkinja nakratko zastala da razmisli.

"Nemoj me brate", rekla je Morana, pogriješivši.

Voditelj se potom okrenuo ekipi, koja je također prodiskutovala o izrazu, ali je naposlijetku dala tačan odgovor, vrativši Moranu korak unazad.

"Nije tako lako", rekla je Morana dok je ekipa još razmišljala o tačnom odgovoru, no ubrzo je shvatila gdje je napravila grešku.

Iako je tačnim odgovorima brzo stigla do desetog pitanja, Morana se s tog broja dalje nije pomakla.

Ekipa je vratila još dva puta, a još jedno od pitanja na kojima je lovkinja "pala" bilo je i ono o slikarskoj tehnici kojom je naslikana da Vincijeva Mona Lisa. Morana je odgovorila kako je riječ o akvarelu, dok se radilo o tehnici ulja na dasci.