Film/TV
0

"Lorens u svakom slučaju" i "Kao neko zaljubljen" od 01. augusta u kinima

U okviru programa pod nazivom "Evropa u kinu", čije je održavanje podržao Eurimages, Tropik film&video, kao jedan od najvećih distributera nezavisnih filmskih naslova svjetske produkcije, na repertoar bh. kina od 01. augusta stižu dva nova vrhunska i višestruko nagrađivana evropska filmska ostvarenja.
Prvi naslov koji će se naći na repertoaru bh. kina je jedan od laureata prošlogodišnjeg Cannes Film Festivala "Lorens u svakom slučaju" (Lorens Anyways). U pitanju je romantična drama mladog kanadskog glumca, reditelja i scenariste Xaviera Dolana, u svijetu proslavljenog 2009. godine kultnim ostvarenjem "Ubio sam svoju majku". Priča o ljubavi i seksualnosti prošle je godine donijela Zlatnu palmu Cannes Film Festivala za najbolju žensku ulogu iskusnoj Suzanne Klement te osvojila nagradu za najbolji film sa francuskog govornog područja na Toronto Film Festivalu.

Lorens, mladi nastavnik i pisac, čija knjiga uskoro treba biti objavljena, uživa u vezi punoj ljubavi i razumijevanja sa svojim vjerenikom Fredom. Na svoj 30. rođendan, on priznaje Fredu kako želi postati žena, tražeći od njega da ga podrži u namjeri da promijeni pol. Fred je suviše povrijeđen i njih dvojica prekidaju vezu. Obojica se trude da izgrade novi život, ne misleći na prošlost. Pet godina kasnije, Lorens šalje Fredu primjerak svoje prve knjige poezije...

Na reperotaru bh. kina od 01. augusta naći će se i novo ostvarenje kultnog iranskog reditelja Abbasa Kiarostamia, francusko-japanski film "Kao neko zaljubljen" (Like someone in love). Riječ je o snažnoj ljubavnoj priči tvorca klasika "Okus višnje" i "Vjetar će nas nositi", koja je svoju premijeru doživjela u takmičarkom programu prošlogodišnjeg Cannes Film Festivala.

Stariji čovjek i mlada žena se sreću u Tokiju. Ona ne zna ništa o njemu, a on misli da je poznaje. On je poziva u svoj dom, a ona mu nudi svoje tijelo. Mreža koja se isplete između njih za 24 sata nema nikakve veze sa okolnostima njihovog susreta.

Tropik d.o.o. počinje prikazivanje filmova "Lorens u svakom slučaju" i "Kao neko zaljubljen" u multiplexu Ekran Zenica od 01. augusta, a uskoro i na repertoaru ostatka kinodvorana. U okviru programa "Evropa u kinu", čije održavanje podržava Eurimages kao krovna evropska filmska institucija Tropik Film&Video na repertoaru bh. kino dvorana već sljedeće sedmice, od 08. augusta, najavljuje otvaranje sjajnog francuskog trilera "U kući".