Film/TV
2

"Lonci i poklopci" na OBN TV: Naučite praviti kiflice i umak od jabuka

Klix.ba
Vjeko Kramer je definitivno najpoznatiji televizijski kuhar u Bosni i Hercegovini. Svake nedjelje u 12 sati na programu OBN TV počinje kulinarska zabava za sve ljubitelje gastronomije, a šarmantni Kramer osim velikog broja dogodovština donosi i kulinarske inovacije koje je spoznao na nekom od svojih putovanja po svijetu.

Ove nedjelje Vjeko će nam pripremiti kiflice sa začinima, začinski maslac, piletinu sa začinskim maslacem, povrće pripremljeno na začinskom maslacu i ukusni umak od jabuka.

Kiflice sa začinima

800g brašna "Ivo i Bele"

  • 3 jaja
  • 1 Digo kvasac
  • 1 kašika šećera
  • 4 dl mlijeka
  • 1/2 dl ulja
  • 1 kašika kurkume
  • 1 kašika cury praha
  • 1 kašika arome sira
  • 250g začinskog masalca
  • 1 kašika maslaca
  • Sjemenke
  • sol

Pripremite kvaščevo mlijeko tako da pomiješate kašiku šećera, kašiku brašna, Digo kvasac i 1 dl mlakog mlijeka pa ostavite na toplom mjestu 15-ak minuta da se zapjeni. U brašno umiješajte sol, kurkumu, cury, aromu sira i općenito sve suhe sastojke. Zatim prvo umiješati kvaščevo mlijeko, pa ulje, zatim umućena jaja, a onda ostatak mlakog mlijeka. Tijesto mijesiti par minuta dok ne dobijemo glatko fino tijesto koje se odvaja od rubova posude. Tako dobiveno tijesto ostaviti na toplom prekriveno čistom krpom dok ne udupla volumen. Zatim ga premjesite i podjelite na 4 jednake loptice, pa svaku razvalajte u krug i isječete na 8 trokuta. Na širu stranu trokuta stavite komadić začinskog maslaca i zarolajte u kiflicu te složite u tepsiju premazanu običnim maslacem, premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama te ostavite na toplom da se diže još 15-ak minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.

Začinski maslac

  • 250 gr maslaca
  • 1 limun
  • Kurkuma
  • Ružmarin
  • Vlasac
  • peršinov list
  • 3-4 češnja češnjaka
  • sol i papar

Maslac temperirati na sobnu temperaturu pa u njega umiješati usitnjeni češnjak i peršin, ribanu koricu limuna i sve ostale začine. Opet zarolati u papir od maslaca te zalediti do upotrebe ili jednostavno držati u hladnjaku.

Piletina sa začinskim maslacem

  • 4 komada pilećih prsa
  • 100 gr začinskog masalca
  • 2 jajeta
  • 100g brašna
  • 100 gr krušnih mrvica
  • 50 gr sezama
  • sol i papar
  • Solia ulje

Pileća prsa prerezati pažljivo po dužini tako da ih možemo otvoriti i lagano istucati kako bismo dobili što veći i tanji odrezak, pazeći da ga nidje ne probijemo. U ovako pripremljene odreske stavimo komad od 25 grama maslaca i preklopimo. Umutiti jaja sa kašikom brašna i začiniti solju i paprom. Pileće odreske prvo pobrašnimo pa umočimo u umućena jaja pa zatim u mješavinu krušnih mrvica i sezama pa još jednom u jaja i opet u mješavinu krušnih mrvica i jaja. Pohamo u dubokom vrućem ulju.

Povrće na maslacu

  • 100 gr kuhanog graška
  • 100 gr kuhane mrkve
  • 1 kuhani krumpir
  • 1/4 kuhanog celera
  • začinski maslac
  • sol i papar
  • 1 žličica šećera

Kuhanu mrkvu, krumpir i celer isjeći na kockice i pomiješati sa kuhanim graškom. Sve povrće lagano sotirati na začinskom maslacu. Po želji začiniti kašikom šećera.

Umak od jabuka

  • 1 jabuka
  • 100 gr kiselih krastavaca
  • 1 kašika kapara
  • 1 kašika senfa
  • 2 kašike žlice majoneze
  • sol i papar
  • limunov sok

Pomiješati majonezu i senf pa u takav umak dodati naribane kisele krastvace i jabuku te izgnječene kapare. Začiniti solju i paprom i po želji limunovim sokom.

"Lonci i poklopci“ su na programu OBN TV i ove nedjelje, 8.06.2014. u 12 sati.

OBN