Najbolje uloge i filmovi
47

Ljubiša Samardžić preminuo je prije 4 godine: Po čemu pamtimo legendarnog Smokija

L. K.
Ljubiša Samardžić
Ljubiša Samardžić
Kada je 8. septembra 2017. godine preminuo nakon duge borbe s teškom bolešću, za Ljubišom Samardžićem tugovao je cijeli region. Otišao je Smoki, veliki čovjek, gospodin i vitez prepoznatljivog glasa i posebne glumačke vještine - legenda koju pamtimo po sjajnim ulogama u filmovima koji nastavljaju živjeti godinama kasnije.

Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini nakon duže borbe s teškom bolešću. Bosanskohercegovački glumci su se od njega oprostili kazavši kako je u pitanju nevjerovatan talenat i veličina, kao i da njegov odlazak predstavlja ogroman gubitak za regionalnu i evropsku kinematografiju.

Legendarni Smoki, što je nadimak koji je dobio nakon snimanja filma "Peščani zamak", iza sebe je ostavio mnoštvo filmskih i televizijskih uloga, kao i nekolicinu ostvarenja koja su snimljena pod njegovom rediteljskom palicom.

Glumačku karijeru počeo je 1960., a režijom se počeo baviti početkom 2000. godine. Od tada je snimio filmove i serije: "Nebeska udica", "Nataša", "Ledina", "Jesen stiže, Dunjo moja", "Konji vrani", "Bledi mesec", "Jesen stiže, Dunjo moja" (TV serija) i "Miris kiše na Balkanu" (TV serija).

Osvojio je Zlatnog lava u Veneciji (1967) za ulogu u filmu "Jutro", a za film "Bitka na Neretvi" i niški Grand Prix. Dobio je Zlatnu arenu za "Bombaše", "Doktora Mladena" i "Rad na određeno vreme" - a to su samo neka od priznanja kojima je nagrađeno njegovo djelovanje. Ipak, na godišnjicu njegove smrti posebno je važno podsjetiti na njegove najveće i najvažnije uloge. Osvrnimo se na najboljih pet:

Mnogi filmski kritičari, ali i publika, tvrde kako je uloga Borivoja Šurdilovića-Šurde bila najbolja uloga Samardžićeve karijere. Ostvario ju je u seriji "Vruć vetar", koja je ostvarila veliku popularnost i van granica regiona. Naslovnu temu serije "A sad adio" otpjevao je legendarni Oliver Dragojević.

Važno je spomenuti i ulogu u filmu "Bitka na Neretvi", ostvarenju koje slovi za jedno od najboljih jugoslovenskih filmova svih vremena. Snimljeno je 1969. godine te je nominovano za prestižnog Oscara. Američku verziju plakata filma potpisao je čuveni španski slikar Pablo Picasso, a uloge u filmu ostvarile su velike međunarodne glumačke zvijezde. Samardžić u ovom filmu tumači lik vojnika Novaka.

U filmu "Valter brani Sarajevo" Samardžić tumači lik Valterovog prijatelja Zisa. Ostvarenje je snimljeno 1972. godine pod rediteljskom palicom Hajrudina Šibe Krvavca, a slovi za jedan od najpoznatijih filmova partizansko-ratne tematike snimljen u bivšoj Jugoslaviji.

Govoreći o partizanskim filmovima, neophodno je spomenuti i "Bombaše" snimljene 1973. godine u režiji Predraga Golubovića. Samardžić u ovom ostvarenju igra Kovača, a ovdje je dodatno potvrđeno koliko su on i pokojni Bata Živojinović bili dobra kombinacija na velikom platnu.

Listu ćemo zaključiti filmom "Jutro", koji je svojevremeno bio zabranjen u bivšoj Jugoslaviji zbog mnoštva kritika na račun određenih partizanskih metoda. Samardžiću je ovaj angažman donio Zlatnu arenu u Puli, a u filmu tumači partizanskog poručnika koji poslije rata dolazi u oslobođeni Čačak.

Pored ovih uloga spomenut ćemo i angažmane na filmovima "Sutjeska", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Kuda idu divlje svinje", "Život je lep" i "Rad na određeno vreme".

Ljubiša Samardžić otišao je prije četiri godine, ali i dalje čuvamo uspomenu na velikog prijatelja Sarajeva i BiH, čovjeka koji je našoj kinematografiji poklonio najmanje 20 igranih filmova. U konačnici se osvrćemo na riječi koje je sa nama nedugo nakon glumčeve smrti podijelio njegov veliki prijatelj Emir Hadžihafizbegović:

"Bio je sjajan čovjek, prošao je moralan, etičan, čist i sa stavom koji nije korespondirao sa ksenofobijom devedesetih godina. Bila je privilegija biti u njegovoj blizini, volio je Sarajevo i BiH, ostavio je trag i u našoj kinematografiji u kojoj je radio najmanje 20 igranih filmova. Razne su ga kušnje doticale, izgubio je sina prije nekoliko godina i ta ga je tragedija jako potresla. Pamtit ćemo ga se kao gospodina i viteza, glumačkog i ljudskog i glumca koji je imao široku karakternu lepezu likova koje je igrao", kazao je priznati bh. glumac.