Film/TV
27

Ljubav, mir, osjećanja: Sedmica iranskog filma u Cinema Cityju

Klix.ba
Kulturni centar Islamske Republike Iran s ciljem predstavljanja iranske kinematografije koja je poznata kao kinematografija koja promovira ljubav, mir, ljudska osjećanja, organizuje Sedmicu iranskog filma u Sarajevu.

Ovaj program se organizuje u saradnji sa Festivalom Sarajevska zima i Multipleks kinom Cinema City. Ljubitelji filma u periodu od 23. do 27. februara imat će priliku besplatno pogledati pet iranskih filmova. Riječ je o najnovijim i najboljim filmskim ostvarenjima svjetski poznatih iranskih reditelja čiji su filmovi nagrađivani na mnogim državnim i međunarodnim festivalima.

U nastavku donosimo detaljnije informacije o filmovima čije će se projekcije održavati u navedenom periodu u Multiplex kinu Cinema City sa početkom u 18:00 sati.

23.02.2016 - Danas; reditelj: Sejjid Reza Mirkarimi; godina: 2014; trajanje: 90 minuta;

Junus, taksista, jednog dana pred kraj radnog vremena pritekne u pomoć jednoj mladoj trudnici i odveze je do najbliže bolnice. On i ne sluti šta će mu se sve u bolnici dogoditi. Doktor i njegove kolege imaju različite predrasude o taksisti i njegovom odnosu sa ženom koju je dovezao. Ali bilo šta da ga upitaju, on šuti. Film "Danas" izabran je za iranskog kandidat za prestižnu nagradu Oskar 2015. godine. Također treba naglasiti da su filmovi ovog reditelja do sada tri puta bili kandidati za nagradu Oskar.

24.02.2016. - Ne umorili se!; reditelj: Mohsen Karai, Afšin Hašemi, godina: 2013; trajanje: 94 minute;

Marija i Roman, bračni par, turisti, nakratko odsjedaju u Kermanu. Marija je napustila Iran kada je imala 5 godina i sada, toliko godina poslije, ima jako malo blijedih uspomena na domovinu. Sin joj je umro i ona zbog toga krivi svog supruga Romana. Upravo na insistiranje njenog muža su doputovali u Iran kako bi zaboravili na smrt svoga sina. Međutim, ona kasnije shvata da je Romanovo insistiranje za put u Iran bila posjeta pustinjskom području u blizini Kermana. Unatoč početnom protivljenju, Marija je spremna da putuje. Sa njima su u društvu je i vodić grupe Morteza, vozač, Husein...

Ovaj film je prije dvije godine proglašen najboljim filmom na 16. Međunarodnom film festivalu u Iranu.

25.02.2016. - Azar, Šahdoht, Parviz i ostali; reditelj: Behruz Afhami; godina: 2014; trajanje: 90 minuta;

Supruga domaćica jednog poznatog filmskog glumca dobija jednu od uloga u filmu u kojem glumi i njen suprug. Svojom nadarenošću glumi ona privuče pažnju kritičara, a njen muž postaje zavidan zbog njenog uspjeha. Njihov odnos sazidan na iskrenosti se gubi.

  1. godine pomenuti film je proglašen najboljim filmskim ostvarenjem 32. Međunarodnog filmskog festivala "Fedžr" u Iranu.

26.02.2016. - Naslikani bazen; reditelj: Mazjar Miri; godina: 2013; trajanje: 92 minute;

Reza Ne'matollah i Merjem braćni su par sa mentalnim invaliditetom. Imaju jednog desetogodišnjeg sina po imenu Sohejl koji ih mrzi. Jedan izvjesni period Sohejl provodi u kućnoj školi Marzije Nazem kada mu najedanput počnu nedostajati roditelji.

Film "Naslikani bazen" 2013. godine je proglašen, između ostalog, i najboljim filmom od strane publike na 32. Međunarodnom filmskom festivalu "Fedžr".

27.02.2016. - Pukotina 143; reditelj: Nerges Abjar; godina: 2014; trajanje: 90 minuta; vrijeme prikazivanja: 18:00 sati

Mladić odlazi na front. Njegova majka dane do njegova povratka sa fronta provodi u tuzi i brizi. Ona ne zna da li je njen sin zarobljen ili možda ubijen u ratu. 2014. godine film "Pukotina 143" proglašen je, pored nagrade za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu, i najboljim filmom od strane publike na 33. Međunarodnom filmskom festivalu "Fedžr".