Mostar
0

"Ljeto pod balkonom" otvara Sedmicu evropskog filma

FENA
Njemački film "Ljeto pod balkonom" iz 2004. godine redatelja Andreasa Dresena otvorit će večeras "Sedmicu evropskog filma" koja će se održavati od 13. do 18. oktobra u OKC "Abrašević" u Mostaru.

Po riječima urednika Media centra OKC "Abrašević" Huseina Oručevića, tom prilikom bit će prikazano šest filmova novije produkcije, osim španskog filma Košnica iz 1982. godine.

Oručević je rekao kako OKC "Abrašević" želi prezentirati i evropski i umjetnički film, pa će građani Mostara ove godine imali priliku vidjeti neke od najvažnijih evropskih filmskih ostvarenja koja su snimljena u posljednje vrijeme.

Tokom Sedmice evropskog filma bit će prikazani film "Jasminum" iz Poljske (2006.) redaitelja Jana Jakuba Kolskog, "Pod njenim prozorom" iz Slovenije (2003.) u režiji Metoda Peveca, "Češki san" iz Češke (2004.) u režiji Vita Klusaka i Filipa Remunda, "Ljeto moga brata" iz Italije (2005.) u režiji Pietroa Reggiania, te "Košnica" iz Španije (1982.) u režiji Maria Camusa.

Inače, "Sedmicu evropskog filma" organiziraju Goethe-Institut u BiH i Sarajevski otvoreni centar u saradnji s kulturnim centrima i veleposlanstvima država članica EU te lokalnim kinima i kulturnim centrima, a riječ je o 10 sedmica filma u 10 bh. gradova.

Sedmica evropskog filma promovira evropsku kinematografiju, nesvakidašnju na kino repertoarima u BiH, odnosno pomaže razvoj filmske kulture u onim gradovima gdje kino uopće ne postoji, kao što je slučaj u Mostaru.