Završne pripreme
119

Ljetno kino "Metalac" spremno za projekcije filmova i doček Olivera Stonea na 23. SFF-u

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Posljednje pripreme na svim lokacijama gdje će biti prikazivani filmovi u sklopu programa ovogodišnjeg, 23. Sarajevo Film Festivala, su u završnoj fazi. Kao i prethodnih godina, publika je najviše zainteresovana za gledanje filmova u ljetnom kinu Raiffeisen, poznatijem kao "Metalac", u kojem je sve spremno za projekcije pod otvorenim nebom.

Festival će 11. augusta započeti filmom "Druga strana nade", proslavljenog režisera Akija Kaurismakija, koji će u sklopu Open Air programa biti prikazan u 20:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo te od 21 sat u ljetnim kinima Raiffeisen i Novi Grad te MMC-Ilidža Cinema.

Drugog dana festivala publika će imati priliku u ljetnom kinu Raiffeisen dočekati proslavljenog režisera Olivera Stonea kojem će tom prilikom biti uručena nagrada Počasno srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti. Nakon toga, u kinu Raiffeisen će biti prikazan uzbudljivi film "Pravo vrijeme", poznate braće režisera, Josha i Bennyja Safdiea.

Dodjela istog priznanja kultnom britanskom komičaru Johnu Cleeseu najavljena je za 16. august kada će u njegovu čast pred publikom SFF-a biti prikazan film "Riba zvana Wanda".

Ovogodišnji SFF u našu zemlju donosi filmove iz 54 zemlje. Prvi put u svijetu, na 23. SFF-u, bit će prikazana 43 filmska ostvarenja. Među izabranim filmovima će u okviru 18 programa biti prikazano 111 dugometražnih filmova, 137 igranih filmova, 70 dokumentarih te 28 animiranih. Listu svih filmova možete pronaći ovdje.

Inače, popularno kino "Metalac" već godinama u posebno kreiranom ambijentu, u ulici Gimnazijska, dočekuje nekoliko hiljada posjetilaca. Na ovaj način organizatori SFF-a publici omogućuju specijalni doživljaj uz gledanje filmova na velikom platnu pod zvijezdama.

Pored kina Raiffeisen, projekcije filmova 23. SFF-a publika će moći gledati i u Narodnom pozorištu, KSC Skenderija, u kinima Meeting point i Multiplex Cinema City, KSC Skenderija, kinu Novi Grad, ljetnom kinu Novi Grad, MMC kinu Ilidža te Art kinu Kriterion.

Svi zainteresovani ulaznice za projekcije mogu kupiti još danas do 19 sati i sutra od 10 do 19 sati u glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo. Ulaznice se mogu kupiti i online preko zvanične web stranice SFF-a.

SFF