O horor pričama
23

Lista najboljih filmskih ekranizacija romana Stephena Kinga

Piše: Ines Mrenica
Američki književnik Stephen King je tokom svoje dugogodišnje karijere izdao šezdesetak romana koji su prodani u više od 350 miliona primjeraka. Najplodonosniji pisac svih vremena autor je iznimno popularnih horor, sci-fi i fantasy romana koji su dobili i svoje izvrsne filmove, mini serije i stripove.

U kinima je ekranizacija Kingovog romana "Doktor Sleep", dugoočekivani nastavak "Isijavanja", napisan 2013. godine.

Doktor Sleep, odnosno dječak Danny Torrance iz "Isijavanja", u novoj ekranizaciji Kingovog romana je odrastao čovjek koji pati od istih demona, alkoholizma i nasilja, koji su opsjedali i njegovog oca. Četrdeset godina nakon njegove zastrašujuće posjete hotelu Overlook u "Isijavanju" Danny je još uvijek traumatiziran, ali počinje koristiti svoj dar kako bi komunicirao s umirućima u lokalnom hospicijskom centru. Njegova priča doživljava zaokret nakon što upozna mladu djevojku koja također ima "sjajne" moći. Dannyja igra Ewan McGregor koji kaže da je svijet opasno, hladno mjesto. Scenarista i reditelj filma je Mike Flanagan (“The Haunting of Hill House”), a posebna poslastica za ljubitelje Kubrickovog horora jeste činjenica da su se i blizanke vratile te da krv i dalje šiklja iz liftova.

Podsjećamo, Kubrickova adaptacija istoimene novele Stephena Kinga iz 1977. godine prvi put je prikazana prije 40 godina. Film prati alkoholičara i pisca Jacka Torrancea kojeg je igrao Jack Nicholson. Zajedno sa suprugom i sinom Dannyjem useljava u zatvoreni hotel Vidikovac gdje bi Jack trebao završiti roman. Dječak Danny, koji ima parapsihološke sposobnosti, i njegov otac zlostavljač Jack počnu se sukobljavati sa zlim duhovima koji pohode hodnike Vidikovca i grešnu sobu 237.

Kubrickovo "Isijavanje" kao svjedočenje o režiranju slijetanja na Mjesec

Svi Kubrickovi filmovi imaju neku scenu u kupaonici, ali samo "Isijavanje" ima sobu 237. Mnogi filmovi imaju svoje provokativne interpretacije, ali nijedan kao "Isijavanje" Stanleyja Kubricka. Filmadžije Rodney Archer i Tim Kirk, obojica veliki obožavatelji Kubrickovog rada, u dokumentarnom filmu "Room 237" iz 2012. godine razvili su dalekosežne teorije i vjeruju da su dekodirali skrivene simbole i poruke u "Isijavanju". Film se navodno referira na istrebljenje Indijanaca, ali i ostavlja snažne poruke vezane za holokaust preko Adlerove pisaće mašine i automobila Buba. Vodeća teorija o kodovima je i ta da "Isijavanje" predstavlja Kubrickovo priznanje o pomoći Vladi SAD-a u kreiranju televizijskog prijenosa lažnog slijetanja Apolla 11 na Mjesec.

U jednoj sceni "Isijavanja" Danny se igra autićima na tepihu heksagonalnog uzorka, istog kakva je i area za lansiranje Apolla 11. Kada se Danny uspravlja, raketa s natpisom Apollo 11 može se vidjeti na njegovom džemperu, dok polako kreće ka sobi 237. Prema Weideru, autoru dokumentarca, Kubrick je sobi dao broj 237 jer se šezdesetih godina školarcima pojašnjavalo da je Mjesec udaljen od Zemlje 237 hiljada milja. Bile to teorije zavjere ili ne, zanimljivo je gledati dokumentarce u kojima se analiziraju kultni filmovi.

Lista najboljih filmskih ekranizacija romana Stephena Kinga

Tajna uspjeha Stephena Kinga krije se u činjenici da kao pisac crpi inspiraciju iz životnih priča i autentičnih likova kojima je u stanju udahnuti nadnaravne moći. Veliku većinu priča je temeljio na ličnim iskustvima i stvarnim ljudima iz svog okruženja. Scenaristi i reditelji su uvijek imali puno posla pri adaptaciji Kingovog književnog djela, jer njegove priče imaju mnogo pozadinskih objašnjenja radnje te vrve detaljima koji, ukoliko se propuste u filmu, rezultiraju slabašnim horor scenama pa tako ni svi filmovi nisu uspjeli biti izvrsni i na nivou romana. Neki su u tome uspijevali pa su pisali dobru stranu historije kinematografije.

Prvi film ikada napravljen prema Kingovom književnom predlošku režirao je Brian de Palma 1976. godine. King je tada imao 26 godina i otkup filmskih prava donio mu je svega 2.500 dolara. Sisi Spacek je igrala problematičnu djevojku Carrie koja se sveti svojim vršnjacima zlostavljačima uz pomoć telekinetičkih sposobnosti. Film je postao instant hit, a svi se sjećaju scene pod tušem i krvavog finala.

Triler drama "Misery" (1990.) još uvijek se smatra jednom od najboljih filmskih adaptacija Kingovog djela, a brutalna i jezivo napeta situacija događa se u kući gdje je zatočen i zlostavljan slavni pisac, nakon što je spašen iz automobilske nesreće. O njemu se brine ekscentrična dama s nožem i ne tako dobrim namjerama. Pod rediteljskom palicom Roba Reinera glumci James Caan, Kathy Bates i Richard Farnsworth su se maestralno poigravali našm živcima.

Prema mišljenju struke, sa sedam nominacija za Oscara "Iskupljenje u Shawshanku" je jedan od najboljih filmova svih vremena, a nastao je prema romanu koji je King napisao 1982. godine. Zatvorski film donosi priču o Andyju Dufresneu, bankaru koji je osuđen na dvije doživotne robije, ali koji postaje važan faktor u zatvorskoj hijerarhiji i neobičnim događajima koji će se razviti iz njegovog prijateljstva sa zatvorskim švercerom. Zatvorenike su maestralno odigrali Tim Robbins i Morgan Freeman, a film je režirao Frank Darabont.

Frank Darabont je režirao još jednu zatvorsku dramu iz pera Stephena Kinga, u kojoj su igrali Tom Hanks i Michael Clarke Duncan. Priču nam donosi donosi Paul Edgecomb, čuvar u Cold Mountain zatvoru, u odjelu za smrtne kazne. Tamo će se uskoro pojaviti čovjek natprosječne građe, visine i težine, osuđen za ubistvo I silovanje dviju djevojčica. Njegove natprirodne sposobnosti će utjecati na živote čuvara i upravnika zatvora.

“Groblje kućnih ljubimaca” je ekranizacija novele horor majstora Stephena Kinga, za koju je pisao scenarij. U ovoj priči kućni ljubimci i ljudi oživljavaju nakon smrti i vode u samo srce tragičnih događanja, a govori o porodici Creed koja se doseljava u malo mjesto, gdje je prometna cesta ispred njihove kuće uzrok smrti brojnih kućnih ljubimaca, gdje će stradati i njihov mačak Church.

Priča o grupi zlostavljanih dječaka koji se okupljaju kada ih počne proganjati demon koji se transformiše u klovna doživjela je ekranizacije u vidu mini serije, filma iz 2017. godine, dok je druga filmska verzija u kinima prikazana prošlog mjeseca. Klovn koji uznemirava djecu da bi se hranio njihovim strahom nepovratno je promijenio naš odnos prema slivnicima i kanalizacijskim odvodima u kojima je obitavao.