Veliki uspjeh
22

Lidija Kordić ima značajnu ulogu u filmu i seriji "Ataturk": Bugarka koja je bila njegova najveća ljubav

I. S.
Lidija Kordić u seriji "Ataturk"
Lidija Kordić u seriji "Ataturk"
Glumica Lidija Kordić postigla je veliki uspjeh - u filmu i seriji "Ataturk 1881 - 1919" režisera Mehmeta Ade Oztekina ima značajnu ulogu. O izazovima prilikom rada na ovom projektu je govorila za Klix.ba.

Ovo je priča o osnivaču Republike Turske Mustafi Kemalu Ataturku, a prije nekoliko dana je održana gala premijera. Specijalna verzija će biti emitovana 29. oktobra, na 100. godišnjicu osnivanja Republike Turske, na Fox TV-u.

"Igram Dimitrinu Kočaevu, poznatu kao Miti. Ona je Bugarka. Bila je najveća Ataturkova ljubav. Međutim, zbog različitih vjera, njen otac to nije podržavao i na kraju nisu mogli biti zajedno. Miti je za Bugare vrlo posebna žena. Bila je prelijepa, vrlo obrazovana i bogata. Otac joj je bio general Stilijan Kovačev kojeg u filmu i seriji igra Darko Perić", kazala je.

Otkrila nam je i kako je izgledao kasting za ovo kinematografsko ostvarenje za koje vlada veliko interesovanje publike.

"Bio je pravo zahtjevan. Prvo sam snimila self-tape. Dakle, snimala sam samu sebe na aparatu. Poslali su mi scenu koja je zapravilo bila monolog na turskom na kojem ne znam nijednu riječ. Imala sam tri dana da to naučim. Imala sam engleski prijevod, ali sam morala govoriti na turskom. To sam poslala, ali nisam bila zadovoljna. Volim jezike, ali to mi je bio izazov", ispričala je.

Njena agentica Anila Gajević joj je nakon nekoliko dana rekla da su oni zainteresovani za nju. Pozvali su je na kasting uživo u Istanbulu.

"Otišla sam tamo. Bila sam opuštena jer nisam znala nikoga. Nisam imala šta izgubiti. Uradila sam taj monolog, ovog puta na engleskom i rekli su mi da mi nisu vjerovali da ne znam ni riječ turskog kad su pogledali video koji sam snimila. Sastanak s njima je bio zanimljiv. Tad sam upoznala Mehmeta i nisam znala da će on biti režiser. Bio je super prema meni. Naši narodi i atmosfera su slilčni", rekla je.

Na kasting je došao i glavni glumac Aras Bulut Iynemli da upozna Lidiju. Njena opuštenost im se naročito dopala. Naravno, izuzetnu čast joj predstavlja prilika za rad na nečemu ovakvom.

"Mislim da to ne bi bilo fer porediti turske i naše produkcije. Istanbul ima oko 23 miliona stanovnika i mnogo visočije standarde s tim dolaze i veća ulaganja u kulturu, da mi imamo bar dio toga sigurna sam da bi mnogo više i radili, zato se nadam da će konačno početi da se ulaže i u našu kulturu jer nismo svjesni šta sve imamo", ispričala je.

Dodala je da su oni stvarno jako organizovani i spremni na sve.

"Puno rade. Imaju serija koje se snimaju po pet godina. Jako su uvježbani. To ide mnogo brže kod njih, ali nismo ni mi toliko daleko. Ono što je bilo teško jeste komunikacija na engleskom jeziku a vrlo malo ljudi tamo ga govori", navela je.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Zanimalo nas je da li se ona kao mlada glumica susrela s bilo kakvim oblikom diskriminacije u svojoj profesiji.

"Mnogo se manje dobrih ženskih likova piše. Odmah u startu imamo mnogo manje mogućnosti od muškaraca jer su to poprilično jake, glavne muške uloge. S agenticom Anilom sam pričala o tome. Ona je rekla kako više ponuda šalje muškarcima jer oni naprosto imaju više prilika. Njih više traže, takvi se scenariji pišu, ali nije da nema ženskih likova", kazala je.

Ona se ne žali na ovakvo stanje, ali je spomenula kako se nada da će i sve njen kolegice dobiti priliku da rade.

"Kastinga ima, ali je problem što većinom nisu otvoreni i idu preko agencija. Preporučila bih svima da što prije nađu agenta. Čim se otvori prilika za snimanje, kontaktirati agencije po pitanju zastupanja na projektu. Ja to nisam znala, drago mi je što sad mogu nekome da pomognem jer smo generalno prilično škrti sa savjetima. Nažalost veća je šansa da nas prime u agenciju kad već dobijemo ulogu ali je i razumljivo", rekla je.

Naglasila je kako je Anila Gajević najbolja agentica na našim prostorima.

"Radi predivan posao. Trenutno sam u njenoj agenciji Zona i u agenciji Slavic Artists Management u Beogradu. S obje strane se trude da maksimalno pomognu svojim klijentima. Što se BiH i malo šire tiče, Anila je stvarno najbolja", pohvalila ju je.

Režiser Mehmet Ada Oztekin je na ranijoj konferenciji kazao o Ataturku:

"Bio je veliki heroj, ali prije svega ljudsko biće. Kako se čovjek koji je bio siroče pretvorio u heroja? Ovo je moje viđenje Ataturka. Prikazao sam ga onakvim kakav je u mom srcu, mislima i duši."

Pored glumaca koji su već spomenuti u tekstu, uloge su ostvarili i Songül Oden, Mehmet Gunsur, Sarp Akkaya, Esra Bilgic i drugi.