Rade Šerbedžija
0

"Ličim na Vasu Ladačkog"

Sarajevo-x.com
Jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije Rade Šerbedžija, u svojoj dugogodišnjoj "domaćoj" ali i holivudskoj karijeri, tumači glavnu ulogu u debitantskom filmu Đorđa Balaševića "Kao rani mraz".

"Vasa Ladački" je ulogu u filmu dobio prije godinu dana kada je Balašević došao na njegov koncert u Domu sindikata, izašao na scenu i pred publikom ga pitao da dočara lik glavnog junaka.

"Izašao je i ponudio mi ulogu na sceni, pred publikom, tu smo otpjevali pjesmu i dogovor je bio sklopljen", kaže Šerbedžija koji se trenutno nalazi na snimanju filma u Vojvodini.

"Đorđe kaže da igram sredovječnog Vasu, valjda da se ne pomisli da sam i ja star kada igram ulogu starca, koji se vraća poslije cijelog života i pređenog puta. To je jako lijepa priča, revizija njegove poznate pjesme. Vasa se jednog dana vraća kući, gdje se Mala Vidra udala, jer je mislila da je umro. Ima tu nečega... opisuje se jedna bol prve, prave ljubavi koja je ostala platonska, nikada ostvarena", rekao je Šerbedžija u intervjuu "Novostima".

Uloga glavnog junaka najpoznatije Balaševićeve pjesme, a uskoro i filma, je, kako kaže glumac, "nikad lakša".

"Uloga nije nimalo zahtjevna! Nikada lakšu ulogu nisam igrao, jer je Vasa Ladački jedan od mojih omiljenih junaka, to je jedna od meni omiljenih pjesama. Zatim, kafana mi nije strana, cijeli život, priča, ljubavna, takođe mi je bliska. Tako da ne treba mnogo da glumim, a posjedujem i lice kojim sam zaslužio da odigram Vasu, jer mnogo ličimo", kaže Šerbedžija.