U suprotnosti sa vjerom
67

Liban zabranio emitovanje Barbie u kinima, tvrde da promovira homoseksualnost

V. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uprkos tome što se film Barbie već duži period nalazi na listi najgledanijih u brojnim državama svijeta, Liban je odlučio stati u kraj emitiranju filma u ovoj zemlji.

Naime, ministar kulture Libana Mohammad Mortada izjavio je kako je država zabranila emitovanje filma u kinima, a kao razlog je navedeno to što "Barbie" promovira homoseksualnost te da je u suprotnosti sa vjerskim vrijednostima.

Mortada u Libanu uživa podršku militantne skupine Hezbolah čiji je šef Hassan Nasrallah pojačao retoriku protiv LGBT zajednice izjavivši kako ona predstavlja neposrednu opasnost za Liban i da se zbog toga treba suočiti s njima.

U izjavi o filmu Barbie, Mortada je naglasio kako je utvrđeno da film promovira homoseksualnost i seksualnu transformaciju što je u suprotnosti sa vrijednostima vjere i morala.

"Ministar je zamolio libanske agencije zadužene za opću sigurnost, uključujući i ministarstvo unutrašnjih poslova, da preduzmu neophodne mjere kako bi se spriječilo prikazivanje filma", piše The Guardian.

Povodom odluke oglasila se i direktorica neprofitne organizacije "Samir Kassi" Ayman Mhanna koja je izjavila da je potez zabrane prikazivanja filma zaobišao uobičajeni proces cenzure u Libanu.

"Ovo je dio šire kampanje koju predvodi Hezbolah, kršćanska krajnja desnica i druge vjerske vođe u fokusiranoj kampanji protiv LGBT osoba", rekao je Mhanna.