Deset lakih komada sa...
2

Lemana Rašić, FTV: Nemam poroka, to je moja vrlina

Razgovarala: Tatjana Sekulić
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Lemana Rašić je voditeljica na Federalnoj televiziji koja vam svakodnevno saopćava najvažnije informacije iz zemlje i svijeta. Dugo je trenirala košarku, no otkrila je da je njena najveća ljubav, ipak, novinarstvo. Za sebe kaže da je predana poslu, voli izučavati svoj "zanat" i nema poroka.

Odnedavno gledateljima Federalne televizije prenosiš najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta. Kako si se snašla pred kamerama?

Nakon rada u printanim medijima i na radiju, ovo je moje prvo televizijsko iskustvo. Već nakon nekoliko mjeseci rada u redakciji Informativnog programa Federalne TV, uredništvo mi je predložilo da se okušam i pred kamerama, što je, sasvim sigurno, bio i veliki izazov za mene. Naravno, u početku nije bilo lako, ali olakšavajuća okolnost je bila činjenica da sam već imala nekoliko živih javljanja u informativnim emisijama. Svaki novi radni dan donosi i novo iskustvo, što uz predan rad i temeljnu pripremu i donosi rezultat.

Prije TV-a na radiju si najčešće radila revijalni program. Koliko te je "uozbiljio" informativni program?

Informativni program zahtijeva dosta odgovornosti i ozbiljnosti u radu. Kroz rad u ovoj redakciji postala sam kompletniji novinar, ali sam naravno spremna još učiti. Vrijeme je na mojoj strani.

Dugo si trenirala košarku. Igrala si u sarajevskom klubu Željezničar, a nastupala si i za žensku košarkašku reprezentaciju BiH. Zbog čega si prestala baviti se sportom?

Vremenom su životni prioriteti dolazili u prvi plan, pa je bilo teško uskladiti fakultetske obaveze sa tri dnevna treninga i brojnim utakmicama. Desetogodišnje aktivno bavljenje sportom je predivno i nezaboravno iskustvo, koje mi je mnogo pomoglo do sada. Naravno, košarka je i dalje moja velika ljubav. Prestala sam aktivno igrati, ali se i dalje rekreativno bavim sportom.

Pratiš li sport i jesi li ikada razmišljala o tome da budeš sportski novinar?

Pratim, koliko mi obaveze dozvoljavaju. I danas volim otići na dobru košarkašku utakmicu, ali nažalost, takvih je sve manje. Poznato je kakva je situacija sa bivšim evropskim košarkaškim prvakom, Bosnom, a nekada smo svi uživali u vrhunskim utakmicama ovog kluba u punim dvoranama Skenderije. Ipak, vjerujem da će se Bosna vratiti na staze stare slave. Želja za sportskim novinarstvom je postojala, ali vremenom informativni program je taj gdje mislim da sam se pronašla.

Koja su tvoja omiljena mjesta za izlaske i šta ti se najviše sviđa u tvom rodnom gradu Sarajevu?

Ne volim bučna mjesta, tako da su moj izbor mirnije varijante. U Sarajevu najviše volim ljude, koji zapravo i čine dušu ovog grada. I pored svega što ga je zadesilo, Sarajevo je zadržalo tu svoju srdačnost i toplinu.

Šta smatraš svojim vrlinama, a šta porocima?

Nezahvalno je govoriti o svojim vrlinama, ali nastojim biti organizovana, što mi olakšava mnoge svakodnevne izazove. Poroka nemam, što smatram svojom najvećom vrlinom.

Voliš li čitati i koju vrstu muzike slušaš?

S obzirom da pripremam magistarski rad, trenutno je to moja osnovna literatura. Ali inače, volim pročitati dobru knjigu. Što se muzike tiče, ljubitelj sam balada. Uživam u pjesmama Olivera Dragojevića, Kemala Montena, Zdravka Čolića...

Ko bi, prema tvom mišljenju, naredne godine trebao predstavljati BiH na Eurosongu?

Građani ove zemlje, nažalost, ne odlučuju o svom predstavniku. Ideja da "Vaš šlager sezone" bude BH izbor za pjesmu Evrovizije je bila odlična, čime je brojnim izvođačima pružena šansa da predstave što rade, a da ova zemlja dobije kvalitetnog predstavnika kojeg biraju gledaoci.

Kada se spomenu putovanja svi razmišljaju o nekim dalekim i egzotičnim destinacijama, no malo ko pomisli na prelijepa mjesta koja se nalaze u BiH? Jesi li putovala po našoj zemlji i koji grad je na tebe ostavio poseban utisak?

Igrajući košarku, a i privatno, obišla sam brojna mjesta u našoj zemlji i tačno je da mnoga od njih zaslužuju prioritet u odnosu na neka u ostaku svijeta. Teško je na tako malom prostoru naći toliko prirodnih ljepota kao ovdje. U svako godišnje doba možete pronaći mjesto na kojem ćete istinski uživati, od naših olimpijskih ljepotica do bistrih rijeka.

Da li bi napustila BiH ukoliko bi dobila dobru poslovnu ponudu u inostranstvu?

Ne vjerujem. Teško mi je i zamisliti koliko bi dobra ta ponuda morala biti, da bi me odvojila od ljudi i grada koje najviše volim. To i ako bi se desilo, bilo bi privremeno, kratkotrajno odsustvo, jer svoju budućnost ipak vidim ovdje.