Velika Britanija
0

Legendarnoj trupi Monty Python priznanje za životno djelo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Legendarna trupa britanskih komičara Monty Python primit će 15. oktobra u New Yorku priznanje za životno djelo, koje će njenim članovima biti uručeno na zvaničnoj ceremoniji povodom 40. godišnjice osnivanja trupe.

Ovo je druga nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) koja se dodjeljuje čuvenim komičarima. Prvu su primili 1987. godine za izuzetni doprinos britanskom filmu.

Ceremonija će se održati tokom Festivala nezavisnog filma u New Yorku, prenosi u srijedu Reuters.

  • Bit će to rijetka ali značajna prilika za novo okupljanje veoma talentovanog tima Montipajtonovaca i mi smatramo da je ta specijalna nagrada savršen način za odavanje priznanja toj britanskoj jedinstvenoj i cijenjenoj instituciji, izjavio je predsjednik akademije BAFTA.

Osim Grahama Chapmana, preminulog 1989. godine, ostalih pet članova trupe - John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin prisustvovat će ceremoniji.

Montipajtonovci su se pojavili na britanskim ekranima u oktobru 1969. godine s televizijskom serijom "Leteći cirkus Montyja Pythona", koja im je odmah donijela veliku slavu.