Hajrudin Krvavac
245

Legendarni Šiba danas bi slavio 94. rođendan: Sarajevu treba ulica s njegovim imenom

L. K.
Šiba je pomjerio granice bh. kulture i kinematografije
Šiba je pomjerio granice bh. kulture i kinematografije
Govoriti o bh. filmu znači obavezno spomenuti legendarnog reditelja koji je pomjerio granice naše kinematografije i kulture, a koji bi danas proslavio 94. rođendan. Tim povodom, u kinu Meeting Point večeras je obilježen Dan Hajrudina Šibe Krvavca.
Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava rođendan jednog od naših najvećih filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu.

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i bh. kinematografiju.

Foto: Monografija Hajrudin Krvavac/lični arhiv Dragana Ressnera
Foto: Monografija Hajrudin Krvavac/lični arhiv Dragana Ressnera

Obilježavanje ovog datuma, osim slavljenja filmske umjetnosti, treba da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika.

"Dan Šibe Krvavca smo odlučili napraviti prije 7-8 godina, baš zato što je on jedan od najvećih i najboljih filmskih autora u Bosni i Hercegovini. Dok smo radili na monografiji došli smo do informacije da su se veliki svjetski reditelji ugledali na njega kada su snimali akcione scene. Bio je majstor tog žanra", govori generalni sekretar Udruženja Nedim Karalić.

Dodaje kako se slaže s riječima profesora Faruka Lončarevića da je Šiba jedini pravi "filmmaker" sa ovih prostora.

Sarajevo je početkom novembra dobilo besplatno kino Valter, mjesto na kojem će filmoljupci svakog četvrtka moći uživati u sjajnim ostvarenjima bh. kinematografije. Projekt Filmskog centra Sarajevo je još jedan potez kojim filmski radnici pokazuju koliko je važno sačuvati i promovisati ostvarenja naše kinematografije.

"Veoma sam sretan zbog otvorenja kina Valter. Prije svega, dobro je što imamo i muzej Valter brani Sarajevo. To je jedan od najboljih filmova koji je snimljen u Sarajevu. Zbog naše kinematografije koja je već osvojila sve moguće nagrade je važno da imamo ne samo ovaj muzej, nego i muzej filma. Tu bismo izložili sve što smo osvojili i uspjeli napraviti", kaže Karalić, dodavši kako je žalosno što Sarajevo nema ulicu koja nosi ime po Krvavcu.

U Meeting Pointu prikazan je i film
U Meeting Pointu prikazan je i film "Most" (Foto: FENA)

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi.

U Meeting Pointu večeras je održano predavanje Faruka Lončarevića, nakon čega su prisutni imali priliku pregledati film "Most".