Film/TV
135

Legenda o aždaji iz sela Umoljani inspirisala snimanje kratkog igranog filma

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom kinu Meeting Point, večeras je održana specijalna projekcija kratkog igranog filma "Aždaja" autora Ivana Ramadana.

Film je urađen je kombinacijom tehnika 3D animacije i snimljenih scena, a inspirisan je legendom o aždaji iz sela Umoljani na Bjelašnici.

"U jednom malom bosanskom selu, skrivenom u vrletima planinskih klanaca, gdje se život odvija skladu sa prirodom, svakog proljeća, tokom mnogih stoljeća, odvija se ritual prizivanja Velikog Zmaja, zaštitnika i ujedinitelja. Kako vrijeme odmiče, i vremena se neumitno mijenjaju, snaga rituala gubi svoju moć. Selo više nije skriveno i zaštićeno. U njega dolaze i prolaze novi uticaji, nova vjerovanja i nova božanstva." - sinopsis je filma "Aždaja".

Film "Aždaja" traje 12 minuta. Režiju, animaciju, specijalne efekte i montažu potpisuje Ivan Ramadan, a produkciju kuća Prime Time. Producent je Adnan Ćuhara, direktor fotografije Erol Zubčević, muziku je radio Damir Imamović, a u filmu igraju glumci su Soraja Ćehić, Amar Zubčević. Dizajn zvuka radio je Sloven Anzulović, kostimografiju Emina Hodžić Adilović, a koreografiju Arleta Ćehić. "Projekcija je ispunila moja očekivanja, kino je bilo puno, a zbog velikog interesa održane su tri projekcije filma. Reakcije i komentari ljudi na film su pozitivni", kazao je Ramadan.

Nakon projekcije filma održan je razgovor sa ekipom filma i druženje.

U razgovoru za Klix.ba, Ivan Ramadan ističe kako je njegov osnovni motiv za snimanje jednog ovakvog filma bila legenda o aždaji iz sela Umoljani i motivi sa stećaka koji su poslužili kao inspiracija.

"U filmu su korišteni mnogi elementi bh. tradicije kao što su sevdalinka, stećci i gluho glamočko kolo. Moja ideja na samom početku je bila da spojimo animaciju živu sliku, tako smo napravili jedan film koji predstavlja spoj svega toga", kaže Ramadan i dodaje kako nešto takvo dosad nije napravljeno kod nas.

Proces od završetka snimanja do gotovog proizvoda je trajao oko tri godine, a autor ističe kako je najviše je vremena utrošeno na postprodukciju, a on je uradio kompletnu animaciju i vizuelne efekte.

Nakon specijalne projekcije filma održane za njegove prijatelje i posjetitelje iz Sarajeva, film će premijeru imati na nekom od festivala.

"Film sam već počeo slati na festivale i sad počinje taj njegov festivalski život koji će vjerovatoi trajati godinu do dvije i tek onda ga možemo očekivati na internetu", kaže Ramadan i dodaje kako će se specijalne projekcije filma se svakako održati u još nekim od sarajevskih kina.