Projekt mladih
11

Lansiran novi bh. podcast: Gledaj, slušaj, uključi se "Već danas!"

L. K.
"Već danas!" je prvi omladinski podcast u Bosni i Hercegovini koji kreiraju mladi iz Kalesije i Zvornika ali u kojem će učestvovati i mladi iz ostatka naše države.

"Govorit ćemo o svemu što nas inspiriše i onome što nas straši", kažu voditeljice Maja Popović i Lejla Joldić, a gost prve epizode podcasta je Ivan Kosogor, podcast host iz Srbije.

Šta je zapravo podcast i može li se popularizirati i u Bosni i Hercegovini? Zašto je važno moći otvoreno i opušteno razgovarati? Koji je to recept za uspjeh? O svemu ovome razgovarali smo u prvoj epizodi "Već danas!" podcasta sa Ivanom Kosogorom, podcast hostom iz Srbije.

"Mislim da je podcast danas jedan od najzahvalnijih formata online razgovora. Zahvalan je jer je jako spontan i zato što ti omogućava da budeš ono što jesi, odnosno ono ko jesi. Podcast ti stvarno daje mogućnost da ispričaš svoju priču", izjavio je u prvoj epizodi podcasta Već danas! Ivan Kosogor, host podcasta “Da, ti to možeš”.

Maja Popović iz Zvornika kaže da je jako uzbuđena i da je bio veliki izazov raditi na prvoj epizodi.

"Nikada prije nismo snimali, montirali… Ovo je naš prvi podcast i mogu reći da je cijela ekipa zadovoljna urađenim. Može to i bolje naravno i trudit ćemo se da svaka epizoda bude bolja i bolja", dodala je Maja Popović, "Već danas!" podcast.

Podcast "Već danas!" će u 20 epizoda, koliko je planirano u prvoj sezoni, obrađivati teme koje se tiču mladih u Bosni i Hercegovini. Na kreiranju radi deset mladih iz Kalesije i Zvornika, a podcast producira Radio Feral iz Kalesije.

Svake sedmice, otkrile su nam mlade novinarke, podcast će imati i rubriku "Uključi se… Već danas!" u kojoj će se emitovati ankete i mišljenja mladih o temama koje će u podcastima obrađivati.

"Zanima nas šta misle mladi iz naše regije ali i iz cijele zemlje. Ideja je da ovaj podcast bude refleksija onoga o čemu razmišljaju mladi, a ne samo nas koji učestvujemo u kreiranju emisija. Smatramo da je važno da svi u zemlji ali i regionu, čuju glas mladih Bosne i Hercegovine. Zato pozivamo sve one koji imaju nešto da kažu, da nas potraže na YouTube-u i društvenim mrežama i javno komentarišu sve ono o čemu razmišljaju", istakla je Lejla Joldić, "Već danas!" podcast.

"Već danas!" podcast online je na svim platformama: "Gledaj, slušaj i uključi se… Već danas!"