Film/TV
14

Kubancima nedostaju "Gustav" i "Lolek i Bolek"

Klix.ba
Darwin Fornes (Foto: AFP)
Darwin Fornes (Foto: AFP)
Iako je prošlo više od dvije decenije kako su, sa padom istočnog komunističkog bloka, nestali sa kubanskih ekrana, crtići iz sovjetskog doba i danas bude nostalgiju među sredovječnim Kubancima.

"Ruski crtići“, kako Kubanci vole da ih zovu, zapravo potiču iz nekoliko različitih komunističkih zemalja. Danas im služe kao inspiracija za majice kratkih rukava, a najčešći motivi su ruski „Mashinka i medvjed“, poljski "Lolek and Bolek" te legendarni mađarski hit "Gustav".

Naravno, likovi ovih crtića popularni su samo među određenim generacijama, budući da su se na Kubi emitovali od '60-ih do '80-ih godina. Neki stariji Kubanci čak se sjećaju i nekih Disneyevih likova poput Mickeya Mousea. Nakon revolucije iz 1959. godine, ovi crtići nikada nisu od hladnoratovske kubanske vlade dobili odobrenje za prikazivanje.

Današnja djeca na Kubi mogu gledati nekoliko domaćih crtića i neke pomno probrane međunarodne radove. Za sredovječne Kubance, junaci iz djetinjstva stigli su iz Varšavskog pakta i dan-danas su omiljeni.

Uprkos komunističkim korijenima, oživljavanje interesa za ove likove vode čisto komercijalne ambicije.

"Shvatio sam da ljude ovi likovi zaista zanimaju i da je OK pokušati to iskoristiti za posao", rekao je Darwin Fornes, koji dizajnira jarko obojene majice, proizvedene u fabrici u starom, kolonijalnom dijelu Havane.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji na Kubi, prodaja ovih majice ide bolje nego što je iko pretpostavljao.

Fornes je svoju firmu nazvao "Chamakovich", kao izvedenicu iz kubanskog slenga za dijete "chamo" i istočnoevropskog sufiksa "kovich".

"Ovi likovi mi mnogo znače. Vraćaju me u djetinjstvo. To se dešava svima koji ih vide", kaže ovaj dizajner. Isprva je proizveo samo 300 majica i odmah ih rasprodao. Uprkos tome što Kubanci prosječno zarađuju manje od 20 dolara mjesečno.

Firma "Chamakovich" je privukla toliku pažnju javnosti da se pojavila čak i vijestima na državnoj televiziji. Kuba je danas jedina komunistička zemlja u obje Amerike, a do sada nije obraćala mnogo pažnje na razvoj lokalnog biznisa.

Sada je veliki broj Kubanaca počeo da sakuplja slike, majice i snimke klasika iz svog djetinjstva.