Meeting Point
0

Kriterion kinoklub filmski susreti 2009.

FENA
U organizaciji Fondacije Kriterion Sarajevo, od 5. do 7. novembra u Sarajevu će biti održani Drugi Kriterion kinoklub filmski susreti.

Na proteklim Kriterion kinoklub filmskim susretima učestvovali su mladi filmski autori iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Kosova, održane su tri filmske radionice i tri okrugla stola, prikazana su 23 filmska naslova, a osnovni cilj bio je otpočeti stvaranje platforme za buduću suradnju mladih regionalnih autora.

Kriterion kinoklub filmski susreti će ove godine ponuditi raznovrstan filmski i edukativni program. Tako će svi učesnici i zainteresirani imati priliku prisustvovati filmskim radionicama svakog dana filmskih susreta, na kojima će svoje znanje i iskustvo, u domenu njihovoga djelovanja, s prisutnima podijeliti poznata imena regionalne kinematografije: Janko Baljak, umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma u Beogradu, bh. režiser Srđan Vuletić, i bh. glumac Alban Ukaj.

Pored radionica, zainteresirani imaju priliku posjetiti okrugli sto pod nazivom "Fabrika kulture", na kojem će predstavnici Talent Campusa SFF-a, British Councila, kina "Svetozor" iz Praga, Festivala kratkog filma Oberhausen, i Festivala dokumentarnog filma iz Beograda, podijeliti svoja iskustva stečena u oblasti kulture i filma u regionu.

Ove godine, Kriterion predstavlja bogati filmski program koji će biti prezentiran u kinu Meeting Point u noćnim terminima.

"Takmičarski program" Kriterion kinokluba predstavlja novinu u programu filmskih susreta, a obuhvatit će 28 filmskih/video ostvarenja mladih autora iz regiona, koji će biti predstavljeni svakog dana filmskih susreta od 18 sati u tri kategorije: "Igrani kratki metar", zatim, "Dokumenta“, te "Experiment/Anima".

O pobjednicima će odlučiti tročlani žiri koji čine: bh. glumica Zana Marjanović te bh. režiseri Vlatko Filipović i Nedžad Begović.

Kriterion kinoklub će dodijeliti priznanja za najbolja ostvarenja u sve tri navedene kategorije.

Posebno iznenađenje koje Kriterion kinoklub priprema za sarajevsku publiku jeste "Kinoautomat", prvi interaktivni film na svijetu, a publika će imati priliku direktno, glasanjem u ključnim trenucima odrediti tok filma.

Pored "Kinoautomata", Kriterion će prikazati "Retrospektivu Oberhausen film festivala", taj program je omogućio arhiv Internacionalnog Festivala kratkog filma Oberhausen.